iBevegelse

«Ta julehandelen til nye høyder!»

Kick off for den store julehandelen er i anmarsj med «Black Friday». Dagen kan beskrives som både julaften og nyttårsaften for varehandelen hvis man ser på omsetningen den dagen.
ibevegelse

Dette konseptet har sin opprinnelse i USA og har tatt Norge med storm.

Butikker og store varemagasin har nattåpent og forlokkende priser, noe som trigger folk til å åpne lommeboken. Kan hende at pengeboken gruer seg julehandelen, men å handle kan faktisk bli en svært morsom aktivitetsøkt!

At amerikanerne er kreative er dette et bevis på, for i USA har man tatt shopping til et nytt nivå, og laget en sport kalt «mallercise». Arbeidskravet, om man skal bruke et idrettsbegrep og målsettingen til sporten, er entydig.

Det går ut på at kvinner kler seg i behagelig klær og går rundt i hurtig tempo inne på kjøpesenteret. Regelen er at handler man noe, er målet jo tyngre pose, desto bedre.

Sporten, om vi kan bruke den betegnelsen, er nå blitt slik at det er blitt til «klasser». Her samles kvinner og er på plass før butikkene åpner. Oppvarmingen starter med at man kan småjogge i trappene uten å bli forstyrret.

Fra mitt perspektiv er dette og denne «sporten» kanskje i drøyeste laget for de fleste av oss.

Kan shopping gi en positiv helseeffekt? Jeg mener ja, men da må handleturen også brukes som en aktivitetsøkt. Det kan bli både morsomt og fysisk utfordrende.

Mitt tips er at om du trenger litt ekstra inspirasjon i forbindelse med julehandelen, sett på deg en skrittteller eller pulsklokken som registrerer aktivitet. Visste du at i løpet av en time med shopping, kan du raskt svi av 400 kalorier og gå over 5.000 skritt! Hvordan?

Her er noen tips: Gå til og fra parkering, ta trapper istedenfor heis, legg inn noen ekstra skritt ved å parkere et stykke unna der du skal handle. Trenger du flere utfordringer? Hva med å gå hjem og bære handlenettene?

Her er noen enkle grep for en vellykket handletur:

1. Legg ikke ut på shopping på tom mage. Sørg for at du har fylt på med en matbit før du drar for å handle.

2. Meld fra hvor dere skal møtes om man skiller lag under handleturen, det er lett å gå seg bort eller bli ivrig i handlinga.

3. Vis respekt for de ansatte, de er der for å hjelpe deg.

4. Vær rustet mot køer og trengsel. Handle på roligere tidspunkter, for eksempel på morgenen, tidlig formiddag eller sent på kvelden.

5. Lytt til erfarne shoppere. Vær tålmodig, planlegg hvilket handleoppdrag du skal ut på!

6. Kle deg etter hvor du legger handleturen. Inne på et kjøpesenter kan det være greit å droppe dunjakka. Utendørs i bysentrum er godt yttertøy og godt skotøy viktig å tenke på.

7. Dra ikke på handletur alene, å handle sammen med gode venner eller kjæresten er mye artigere.

8. Vend i tide. Det er ingen skam og snu. Det er lov å la shopping være shopping og ta en trimtur utendørs.

9. Spar på kreftene og ha nok energi til å bære handlenettene hjem.

Første søndag i advent nærmer seg og vi går inn i adventstiden. Rundt om tennes lysene i julegatene og adventskalenderen gjøres klar til små og store. Heldigvis er det ennå lenge til jul, så jeg velger å rusle rundt i byen og ta litt vindusshopping.

Lag julehandelen til en positiv opplevelse med kontroll på både puls og lommebok!