På 70 – og 80-tallet var BUL Tromsø kjent som den store mellomdistanse – og langdistanseklubben i Norge. Det norske landslaget i maraton besto blant annet av tre løpere fra Tromsø, Henry Olsen, Atle Joakimsen og Kjell Åge Gottvassli.

– Vi var en selvlært gjeng som trente ved siden av jobb, og vi hadde heller ingen trener. Drivkraften var lidenskapen til løping. Vi delte på erfaringer og hadde et fantastisk miljø, sier Henry Olsen.

Hold deg oppdatert: Følg iTromsø på Facebook!

På det meste gjennomførte han to daglige økter og la bak seg 250 til 300 kilometer i uken. Tre ganger i uken løp han intervaller. I løpet av sin karriere brøt han ikke et eneste løp.

Målbevisst

Tromsø har aldri hatt noen togstasjon eller tog, men det nærmeste vi kom var BUL-toget. Det var ikke hvilket som helst tog, men et løpende fartstog av blide løpere på tur rundt Tromsøya.

– Skal man nå målene sine, må man sette ord ut i handlinger og ha beinhard disiplin. Det nytter ikke med fine planer om man ikke gjennomfører dem.

Henry Olsen har deltatt på 43 maraton, og hans personlige bestenotering er på 2.17,02, satt i Debno i 1978. Han er medaljegrossist i norgesmesterskap i maraton, med tre gull, fire sølv og to bronse.

Les også: Slik får du en sommerkropp som varer

1980 ble et vendepunkt i Henry Olsens karriere. En påkjørsel under et ferieopphold i Spania satte løpekongen fra Tromsø ut av spill. Skaden ble aldri ordentlig leget, men til tross for dette fortsatte han å løpe aktivt, før han i 1990 satte punktum. I en alder av 45 år løp han sitt siste maraton på den imponerende tiden 2.38,57 i London. I dag er Henry en aktiv mosjonist og er i aktivitet hver dag.

— Jeg skal klare å løpe 3000 meteren på under 15 minutter også når jeg fyller 70 år, sier Henry Olsen.

Lite pasta

Med så mye trening og antall økter var energibehovet stort.

– Det gikk en kilo uer, et halvt kilo poteter, et kneip brød med brunost, nypete med sukker. Sånne pastagreier var det dårlig med, ler Henry Olsen.

På løpsdager var det opp klokken 07.30 med en lett løpeøkt med påfølgende frokost. Løpene startet oftest klokken 13.00, og da måtte man være klar.

Les også: Løp våren i møte

– Jeg drakk aldri under løp. Det viktigste var å ha god væskebalanse før løpet og unngå å drikke underveis. Etter målgang var det å fylle opp energilagrene. Først var man som regel nokså dårlig i magen, og for å roe ned magen og ta inn næring gikk det i Coca-Cola, mimrer Henry Olsen.

Løpemiljøet i Tromsø er i sterk vekst, og Midnight Sun Marathon håper på ny deltakerrekord neste helg når det 24. MSM går av stabelen.

– Jeg er glad for det folkelige engasjementet rundt løpingen, men jeg skulle ønske vi fikk noen skikkelige toppløpere opp på den store distansen. Med dette mener jeg løpere som kan løpe på 2.10-2.15, smiler Henry Olsen.

Se web-tv øverst i saken!

I FULL FART: Hilde Anita Sandvoll og Henry Olsen tester løpeformen en drøy uke før Midnight Sun Marathon som starter neste lørdag. Foto: Ronald Johansen
MERITTERT: Henry Olsen viser frem løpeskoene han brukt. I bakgrunnen skimtes den store premiesamlingen. Foto: Ronald Johansen