Dette unike restaurant-konseptet er det mange som ikke kjenner til

I disse historiske lokalene kan både gane og sinn få en skikkelig opplevelse - enten du er turist, eller lokalbefolkning.

foto
OPPLEVELSE: Restaurantsjef Christian Orozco og daglig leder og kjøkkensjef Kugan Valautham ønsker alle hjertelig velkommen til en unik opplevelse på Full Steam på Bangsundbrygga.
Annonsørinnhold produsert av iNord

I gamle, ærverdige lokaler i Søndre Tollbodgate 3 – også kjent som Bangsundbrygga – holder opplevelses-restauranten Full Steam til.

Mange har hørt navnet, og vet at restauranten i hovedsak serverer sjømat. Færre kjenner til alt som tilbys i lokalene.

Bevarer historie

Helt siden oppstart i 2018 har Full Steam hatt som mål å bevare, og fortelle den gamle, nordnorske fiskerihistorien. Det gjør de både ved å servere tradisjonsrik sjømat, laget på sesongbaserte, lokale råvarer, men også ved å invitere gjestene inn i et lite museum, komplett med spennende smaksprøver.

– Vi startet opp Full Steam i Henningsvær, der jeg bor, for 17-18 år siden, og ideen var et opplevelsessenter for å bevare en bit av historien som er på vei å bli glemt, forteller eier og storyteller Kalle Mentzen.

foto
HISTORIE: Tanken bak Full Steam er å bevare en bit av historien som er på vei å bli glemt, sier eier Kalle Mentzen.

– Det samme ville vi gjøre i Tromsø! Derfor har vi samlet masse gammelt utstyr som tidligere har blitt brukt i nordnorske fiskebåter, rorbuer, på fiskekaier, i trandamperier og i pakking av fisk. Alt dette har blitt ei utstilling, som vi kombinerer med gode historier og aktuelle smaksprøver, forteller han.

Se, høre, smake, røre

Tanken er at man på Full Steam både skal få se, høre om, røre ved og smake på den nordnorske fiskerihistorien.

– I utstillingen viser vi utstyr som ble brukt fra fisken kom inn til land med båtene, og til den til slutt ble pakket i striesekker som tørrfisk, sier Mentzen.

foto
TØRRFISK: I utstillingen får de se, høre om, røre ved og smake på fiskerihistorien.

– Vi forteller også historien om Peter Möller, og om hvordan han knakk koden med å skille ut tranen fra leveren. De besøkende får i den anledning smake på tran fra vårt eget trandamperi i Lofoten.

foto
TRAN: Under omvisningen får man blant annet lære mer om tranens historie.

Skrei

Skreien spiller naturligvis en stor, og viktig rolle i utstillingen, og i Full Steam generelt:

– Vi er utrolig stolte av skreien, som er årsaken til veldig mye av det vi gjør i dag. Under omvisningen får gjestene servert nystekte torsketunger, og sukkersaltet torskerogn. Rognen serverer vi hel, slik at vi får vist fram at kaviaren – den kommer ikke fra en tube i butikken, sier Mentzen.

foto
ROGN: Full Steams egen sukkersaltede, røkte rogn serveres med rømme, rødløk og rugkjeks.

– Helt spesiell opplevelse

Daglig leder og kjøkkensjef, Kugan Velautham, forteller at de til nå har hatt både turister, firmaer, skoler og andre lokale organisatorer innom for å oppleve mat og fiskerihistorie på Full Steam.

– Et besøk her blir en helt spesiell opplevelse. Omvisningen og smaksprøvene fungerer som en forrett, og så går man inn i restauranten for å spise tradisjonsmat til middag, sier han.

foto
GJESTER: Daglig leder og kjøkkensjef, Kugan Velautham ønsker både nye og gamle gjester velkommen til Full Steam.

Som gjest på Full Steam kan man velge om man vil booke «hele pakken» med omvisning, eller om man rett og slett kun vil spise en normal middag i restauranten.

– Uansett får man gjerne ta en titt på utstillinga, når man er innom!

Nordnorske råvarer

For kjøkkensjefen er det nordnorske råvarer som gjelder, og det benytter han seg av i så stor grad det lar seg gjøre.

– På høsten bruker vi lokale rotgrønnsaker, og på sommeren benytter vi erter, bønner og urter som er dyrket her i nord. Jeg dyrker blant annet en del i min egen hage, forteller Velautham.

foto
SESONG: Kugan Velautham er opptatt av å følge sesongene når han setter opp menyen på Full Steam.

Full Steam legger hovedvekt på sjømat, og følger også her sesongene. I tillegg tilbyr de minst én kjøttrett, for de av gjestene som av en eller annen grunn ikke kan spise fisk.

– Da tilbyr vi gjerne lam, reinsdyr, eller annet kjøtt vi får tak i fra området, sier kjøkkensjefen.

– Tørrfisken vår kjøper vi fra Halvors, og den ferske fisken kjøper vi enten direkte fra selvstendige fiskere, eller fra Karls Fisk og Skalldyr.

foto
SKREI: Panert skrei, erter, potetpuré & sitronmajones er en av rettene på menyen.

Kjenner produktene

Både Velautham og restaurantsjef Christian Orozco har stor interesse for tradisjonsmat, og for det unike konseptet de drifter på Bangsundbrygga.

– Vi er opptatte av å kjenne produktene godt, og har blant annet vært med ut på fiskebåt for å følge fisken fra havet. I jula var vi på Mydland og fikk omvisning, før vi skulle servere pinnekjøttet deres i restauranten, forteller Orozco.

foto
TRADISJONSMAT: Restaurantsjef Christian Orozco på Full Steam har stor interesse for tradisjonsmat. Her viser han fram sprøstekt torskeskinn, som er ypperlig som snacks.

Mat på den gode, gamle måten

Kalle Mentzen opplever at en del av lokalbefolkninga, men langt fra alle, har oppdaget Full Steam, og alt som tilbys innenfor de over 100 år gamle veggene.

– Dette er ikke en klassisk restaurant med fine duker og flotte møbler, men heller et sted der vi gjør det på den gode gamle måten. Her får du lokal forankret kvalitetsmat, med råvarene som har vært brukt langs kysten i mange generasjoner, sier han.

Der er restaurantsjef Orozco enig i:

– Vi håper at enda flere lokale tar turen innom for å oppleve utstillingen, og spise god mat. Det er en opplevelse! Her finnes det også muligheter for å arrangere konferanser, møter, kurs eller andre arrangementer – eller man kan komme innom bare for å se!

foto
ØNSKER FLERE GJESTER: – Vi håper at enda flere lokale tar turen innom for å oppleve utstillingen, og spise god mat, sier Kugan Velautham og Christian Orozco.
foto