Turné med symfoniske klassikere

De nordiske 150-årsjubilantene Jean Sibelius og Carl Nielsen sammen med den engelske komponisten Edward Elgar står på programmet for høstens symfoniske konsert med NOSO.

NOSOs symfoniorkester under øvelse i Stormen konserthus, med dirigent Christian Lindberg og cellosolist Jakob Koranyi.   Foto: Cathrine Sørensen/NOSO

KORANYI: Den svenske cellisten Jakob Koranyi på prøve med NOSO. Fredag kan han og orkesteret høres i Kulturhuset.   Foto: Cathrine Sørensen/NOSO

LINDBERG: Førstedirigent Christian Lindberg på prøve med NOSO.   Foto: Helge Matland

kultur

BODØ: Mandag kveld startet Nordnorsk Symfoniorkester prøvene på verkene som skal spilles både i Stormen i Bodø, Kulturhuset i Tromsø og Kulturfabrikken på Sortland. Verkene som er satt på programmet, er «Helios Ouverture» av Carl Nielsen (1865-1931), Symfoni nr. 5 i Ess-dur av Jean Sibelius (1865–1957) og Edward Elgars (1857–1934) berømte Konsert for cello og orkester i e-moll.

Elgars verk ble skrevet tidlig på 1920-tallet, og fikk sin virkelige berømmelse etter at cellisten Jaqueline du Pré gjorde sin kjente innspilling av det i 1965, bare 20 år gammel. NOSO har nå med seg det svenske stjerneskuddet Jakob Koranyi som solist, og han vil gi sin tolkning av mesterverket sammen med NOSOs førstedirigent Christian Lindberg.

LES OGSÅ: Lover annerledes kulturaften

Enda bedre

– Jaqueline du Pré gjorde en stor tolkning av denne cellokonserten, men jeg oppdaga etter hvert at hun ikke spilte den etter Elgars anvisninger. Elgar har presise tempofortegninger i sitt partitur, og jeg har også hørt på ei innspilling hvor Elgar selv dirigerer. Jeg og Koranyi har valgt å gå tilbake til Elgars ønsker, og jeg synes verket blir enda bedre når vi kommer nær partituret, sier Christian Lindberg.

Han er full av godord om solisten Jakob Koranyi (født 1982) som han samarbeidde med første gang i Nordisk Kammerorkester.

– Vi diskuterte i orkesteret hvem som kunne erstatte en cell-solist som hadde meldt forfall til en konsert. Koranyi var da ung og ukjent, men det var musikere i orkesteret som kjente til ham. Vi bare må ha ham, sa de. Og slik ble det. Jakob var helt fenomenal, og siden har jeg gjort flere prosjekt sammen med ham. Også i orkesteret her var det et stort engasjement blant musikerne for å få Koranyi som solist. Han har i dag et stort navn, er en perfeksjonist av rang og min store favoritt, forteller Lindberg.

LES OGSÅ: HT fester en hel måned

«Trevligt»

– Det kjennes bra etter første dag med prøver til denne konserten. Det var «trevligt» med orkesteret og musikken denne mandagskvelden, sier den svenske førstedirigenten som også setter stor pris på de to øvrige verkene på programmet.

– Nielsens «Helios Ouverture» er et «underbart» verk og Sibelius‘ 5. symfoni som han bearbeidde gang etter gang er et stort verk i den nordiske musikkhistorien, sier Lindberg.

LES OGSÅ: Til Russland for musikalsk samarbeid

Forlenger

Den karismatiske dirigenten Christian Lindberg har nettopp forlenga sin avtale med NOSO og fortsetter som førstedirigent for orkesteret med en kontrakt som varer ut 2018.

Ved siden av en suksessrik karriere som trombonesolist og komponist, er Lindberg en ettertraktet dirigent. Han jobber jevnlig med orkestre rundt om i hele verden, blant annet i Praha, Liverpool, Stockholm, København, Helsingfors, Rotterdam, Milano og Beijing. Lindberg har også tidligere vært kunstnerisk leder og sjefdirigent for Swedish Wind Ensemble og Nordic Chamber Orchestra.

På vei opp

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har vært gjennom ei eventyrlig reise de seks årene som er gått siden etableringa. Orkesteret har oppnådd både nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Ikke minst var konsertene i Musikverein Wien og Grosse Festspielhaus i Salzburg) i mai viktige milepæler.

– Orkesteret blir sammenligna med verdens store. Vi jobber steinhard med kvalitet, og jeg er en pedant på det området. Musikerne er unge og entusiastiske, og de er ydmyke. De vet de kan bli enda bedre, noe som er helt avgjørende for utviklinga. NOSO er et orkester på vei opp, og svært spennende å få jobbe med, sier sjefdirigent Christian Lindberg.