Bytter ut rap-video med diktlesing

Bjørn Sundquist tar for seg Ibsens «Terje Vigen», og Engegårdkvartetten spiller Beethoven.

GJØR IBSEN: Bjørn Sundquist tar for seg Ibsen, og Engegårdkvartetten spiller Beethoven på Kulturhuset søndag. 

kultur

Søndag 11. oktober inntar skuespiller og regissør Bjørn Sundquist hovedscenen på Kulturhuset, for å fremføre det episke diktet «Terje Vigen» av Henrik Ibsen.

Med seg nordover har hammerfestingen den anerkjente strykekvartetten Engegårdkvartetten, som skal spille Beethoven.

– Jeg har et nært forhold til både Ibsen og Beethoven, sier Sundquist på telefon fra sitt hjem på Nesodden.

– Selve diktet er jo folkeeie. For et par generasjoner siden måtte alle norske skoleelever mer eller mindre kunne «Terje Vigen» på rams. Det er jo et eksistensielt dikt, som handler om hevn og nåde, og samtidig som det er suverent skrevet, er det kanskje Ibsens mest folkelige dikt.

LES OGSÅ: Solgte ut på ett døgn

Har turnert sammen

Engegårdkvartetten er ikke et nytt bekjentskap for Sundquist.

– Tidligere har vi turnert sammen med et lignende konsept, men da fremførte jeg «På vidderne» mens Engegårdkvartetten spilte Beethovens Op. 131, sier 67-åringen.

Videre forklarer han hvordan en slik blanding av lyrikk og musikk vil fungere.

– Jeg kommer ikke til å lese «oppå» musikken. Vi starter med musikk, før jeg tar over. Det vil bli små drypp av musikk inni diktet, mens musikerne spiller Strykekvartett nr. 15 i a-moll, opus 132 i sin helhet etterpå.

Blant verdens fremste

Bjørn Sundquist har selv bakgrunn som gitarist og er raus med rosen når han skal beskrive sine musikalske medspillere.

– Sammenlignet med disse folkene har jeg aldri vært annet enn en amatørmusiker. De er jo blant verdens fremste strykekvartetter. Typisk nok er de større i utlandet enn i Norge, og turneen de gjør sammen med meg kommer innimellom jobber i Sør-Amerika og Storbritannia.

Norges tøffeste

Kulturhusets romslige hovedscene blir arenaen hvor Sundquist og kompani får boltre seg på søndag.

– De krever sin plass. Vi snakker jo tross alt om Norges tøffeste i form av Bjørn Sundquist, og landets ypperste i form av Engegårdkvartetten, sier kulturhussjef Erik Smith-Meyer.

– Da vi fikk tilbud om dette, sa vi ja takk, begge deler.

Rockeren

Opptredenen blir også noe helt annet enn Sundquists siste sprell da han spilte hovedrollen i rapperen Joddskis siste musikkvideo – regissert av tromsøværingen Carl Christian Lein Størmer.

– Jørgen (Joddski) er en bra mann, og jeg liker å gjøre sånne ting som er litt «løs jakke». Det får fram den gamle rockeren i meg, sier Sundquist før han begynner å le.