Satser på film i landsdelen

Flere millioner kulturkroner i statsbudsjettet drysser over Tromsø.

FORNØYD: Tor Vadseth, daglig leder i Nordnorsk Filmsenter, er godt fornøyd med ekstra midler fra statsbudsjettet for neste år. Foto: Kent-Einar Myreng 

IMPONERT: Kulturminister Thorhild Widvey (H) skal være imponert over jobben som gjøres på Tvibit i Tromsø. Foto: Ilja C. Hendel 

FÅR PENGER: Tvibit får 800.000 kroner i statsbudsjettet for neste år. Foto: Brage Lien 

kultur

Blant annet får Filmveksthuset Tvibit 800.000 kroner i regjeringens forslag til statsbudsjettet. I tillegg foreslås det en økning på 1,2 millioner kroner til Nordnorsk Filmsenter.

– Det synes jeg er veldig positivt. Slik får vi bidratt til å bygge videre på filmmiljøet som er i landsdelen. Filmproduksjon er et viktig kulturinntrykk i dag og det appellerer til mange i Norge. Det er flott å se at vi satser på film og sikrer gode vilkår for det nordnorske filmmiljøet, sier Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Høyre.

LES OGSÅ: Idol-Ingvar er endelig klar med debutplata

Imponert av Tvibit

Pengestøtten til Tvibit ble kjent allerede tidlig i september og da kunne Kristian Støback Wilhelmsen fortelle at han hadde snakket med kulturminister Thorhild Widvey (H). Ifølge Wilhelmsen er kulturministeren imponert over jobben som gjøres på filmveksthuset og er glad for at hun kan gi støtte til nettopp Tvibit.

– Dette er en helt fantastisk nyhet, sa Sif Vik, nestleder på Tvibit, om pengetildelingen.

Filmveksthuset Tvibit er et kompetanse- og ressurssenter for ungdom og film i hele landsdelen.

LES OGSÅ: Røymo frykter statsbudsjettet vil skape større forskjeller

Satser på ungdom

Med den økte pengestøtten til Nordnorsk Filmsenter, får senteret en samlet bevilgning på 9, 4 millioner kroner.

– Det er vi selvfølgelig veldig fornøyd med og vi ser på det som veldig positivt, sier daglig leder Tor Vadseth.

Han forklarer den ekstra støtten slik:

– Økningen i pengestøtten kommer som følge av at vi har fått økte midler til unge talenter og at vi scoret bra på beregningsmodellen etter hvor mange filmer vi har vært med på som har nådd nasjonalt eller internasjonalt nivå.

LES OGSÅ: Satser millioner på UiT for å styrke den norske økonomien

2,9 mill til kulturbygg

– Hva vil den ekstra støtten betyr for dere?

– Den gjør at vi kan opprettholde det vi har gjort til nå, samt at vi kan bruke mer penger på ungdomstiltak, sier Vadseth.

Av andre kulturtildelinger i statsbudsjettet, er det påbegynte Framsenteret bevilget penger over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett for å bli ferdigstilt.