Mesterfotograf på Perspektivet

Den spanske fotojournalisten Jordi Pizarro (30) har i over fem år fulgt religiøse minoriteter og stiller nå ut spektakulære bilder på Perspektivet Museum.

STILLER UT: Jordi Pizarro er i Tromsø og stiller ut bildene sine. 

kultur

Spanjolen landet i Tromsø på fredag, men nådde ikke fram til pressekonferansen på museet. Likevel er det mulig å møte Pizarro fredag kveld klokken 19.00 på Perspektivet Museum når han holder foredrag. Lørdag klokken 14.00 er det åpning av selve utstillingen «The Believers».

Pizarro begynte karrieren som fotojournalist og sier selv at han ikke er en kunstner.

– Han sier han er historieforteller og ikke kunstner. Han holder på med dokumentarfotografi litt utenfor allfarvei og mange vil nok mene, også vi, at dette er kunst. Han har sin utdanning fra fotojournalistikken og er veldig sterkt forankret i det, sier Astri Fremmerlid, direktør på Perspektivet Museum.

LES OGSÅ: Hva er Tromsøs morsomste grafitti?

Fire kontinenter

«The Believers» er et langvarig og stadig pågående prosjekt som begynte i 2010. Han har vært i ti land over fire kontinenter der han har oppsøkt landsbyer, religiøse samfunn, pilegrimer og minoritetskulturer.

– Fokuset for temaet vårt har vært på religion. Pizarro har fremstilt det eksistensielle med selve trosutøvelsen og oppsøkt flere religiøse festivaler. Han flytter blikket fra kultur til kultur og ser på det universelle og det som er likt for troen, forteller Fremmerlid.

LES OGSÅ: Henter superstjerne «hjem» til Tromsø

Bor i India

Jordi Pizarro er født i Barcelona, men bor for tiden i New Delhi. Han har hatt bilder publisert i store magasiner som Times, Forbes Magazine, El Pais og National Geographic med prosjektet «Seeing Double in India´s Twin Town».

– Han er veldig ung og har hatt en kometkarriere. Selv om han bor i India, reiste han ens ærend til Spania for å følge trykkene til denne utstillingen, sier Fremmerlid.

De siste bildene, som ikke er vist tidligere, er tatt i Malaysia.

– Han sier at dette prosjektet er babyen hans, som bare vokser og vokser. Etter oppholdet i Tromsø skal han til Haiti og se på mystisismen i voodoo-kulturen og derfra videre til små isolerte samfunn i Pakistan. Han oppholder seg mye på de merkeligste plasser. langt ut fra allfarvei der det ikke er elektrisitet. Samarbeidet har pågått over lang tid og startet tidlig for å få det til. Han har vært fantastisk å jobbe med og har gledet seg veldig mye til å komme hit til Tromsø, sier Fremmerlid.