Kultband platedebuterer 20 år etter de ble oppløst

Big Bad Wolf var blant de største bandene i Tromsøs rockscene på 90-tallet. Nå platedebuterer kultbandet, 20 år etter at de ble oppløst.

PLATEDEBUTERER: To tiår etter at bandet ble oppløst, debuterer Tromsø-gruppa Big Bad Wolf. Foto: Privat/Catindigo Records 

kultur

At noen band bruker lang tid på debutplata er ikke uvanlig, men å platedebutere to tiår etter endt karriere er definitivt en sjeldenhet. Det er tilfellet for Big Bad Wolf, da et 21 år gammelt konsertopptak gjort i Finland ble gitt ut av Catindigo Records i forrige uke.

– I 1994 var det ikke mange muligheter til å gi ut plate, for band fra Tromsø som spilte denne type musikk, sier vokalist og gitarist Per-Sverre Wale fra sitt hjem i Spania.

Bandet, som var aktivt fra 1990 til 1995, besto i tillegg til Wale av velkjente personligheter som Geir Strand på trommer, samt brødrene Stig og Torstein Hamnvik på bass og gitar. På deres kollektive CV finner man mer eller mindre celebre band som blant annet Karlsøy Prestegaard, Sister Sinister, Søt Hævn, Svada, Vinterhagen, Toytoy og Kokte Hender.

Gård på Kvaløya

Årsaken til at albumet nå kommer ut, er at samboerparet Line Maria Berglund og Ove Aigner Haukenes fikk kloa i konsertopptaket. Fra sitt studio på en gård på Kvaløya, tok de på seg oppgaven å restaurere lyden, for så å gi ut musikken.

– Jeg var jo selv stor fan av bandet, og vi har gjort dette for å dokumentere en viktig del av byens rockhistorie, sier Berglund fra sitt studio på Mjelde, vest for Straumsbukta.

– Ironisk nok var Per-Sverre selv en foregangsmann som var svært delaktig i å spille inn musikk av andre Tromsø-band som Diddy Wah Diddy, Per-Ivars Orkester og Vinterhagen – mens han aldri fikk tid til å spille inn noe med sin egen gruppe.

Les også: Nytt Stones-album på vei

Tøffere enn toget

Selve konserten som er grunnlaget for utgivelsen, gikk av stabelen 2. oktober 1994 i Tampere, Finland.

– Det var vel den åttende eller niende konserten på en turné vi gjorde den høsten. Jeg husker at det var lite folk, men lyden var kanonbra, og vi spilte som vanlig tøffere enn toget, humrer Per-Sverre Wale.

Noen måneder senere var bandet historie.

– Enkelte bandmedlemmer ville rett og slett bare ikke spille mer. Selv ble jeg med i Svada, som nylig hadde signert platekontrakt med det store selskapet Norske Gram. Der ga vi ut en singel, før det ble bare tull.

Les også: Debuthøst for Tromsøs sønner (krever innlogging)

Del av kulturen

Wale er stolt over at Big Bad Wolf endelig kan lyttes til av andre enn menneskene som var fysisk til stede på konsertene deres på nittitallet.

– Ove og Line ble hekta på musikken vår, så når de ville restaurere opptaket og gi det ut, fikk de selvfølgelig min velsignelse.

Samtidig innrømmer musikeren at det er vesentlig enklere å få gitt ut musikken sin i dag, enn det var to tiår tilbake i tid.

– På den tida måtte jeg bruke mye tid og arbeid, bare for å få etablert rock som en gyldig del av kulturen i Tromsø.