Lammekjøtt er ikke bare kraftige lårsteiker, boger eller fårikålkjøtt.

Noe av det mest delikate kjøttet du kan legge på en tallerken er også å finne på lammet.

En renskåret lammefilet er et mørt og eksklusivt stykke kjøtt som får øynene til å tindre hos gourmeter over hele verden.

Ikke rart, spør dere meg!

Se flere av Christers oppskrifter her.

Stekt lammefilet

125 g lammefilet per pers

Salt og sort pepper

Smør og nøytral olje

Skjær fettet på lammefileten i ruter med et barberblad eller en skarp kniv. Gni inn fettsiden med salt og pepper.

Varm en stekepanne godt, legg i smør og olje og la dette bli lyst brunt.

Legg i fileten med fettsiden ned og stek i tre-fire minutter. Strø over litt mer salt og pepper på kjøttsiden, snu – og la kjøttsiden frese i et par minutter.

Legg de stekte filetene på en tallerken og dekk med alu-folie. La ligge i fem min.

SE OGSÅ: Høstlig Irish Stew

Potet- og sellerimos

300 g melne poteter

300 g sellerirot

30 g meierismør

1/2 dl kremfløte

Salt, pepper

Skrell og del selleri og poteter i biter. Kok i vann til de er myke. Mos alt sammen med en stapper, legg i smør og hell på fløte. Sett på lokk og vent til smøret har smeltet. Salt og pepre – og bruk en miksmaster til å vispe opp moset godt.

SE OGSÅ: Het lammekarri

Rødbet- og pæresalat

3 kokte rødbeter

1 myk pære

25 g pinjekjerner

25 g grovt revet parmesan

Salt, pepper, olivenolje, balsamico

Skjær rødbeter og pære i båter. Strø over parmesan, pinjekjerner, salt og pepper – og riske over litt olivenolje og balsamico.

Rødvinssaus

2 sjalottløker

2 fedd hvitløk

1 ss hakket fersk timian

5 dl rødvin

3 dl kjøttkraft (helst lam)

1 ss konsentrert solbærsirup

1 ss maisenna

1 ss smør

Salt, pepper.

Hakk og fres løk i litt nøytral olje. Legg i presset hvitløk – og hell på halvparten av vinen og kraften, samt krydderne og la koke inn til halvparten. Sil sausen og kok opp på nytt. Hell i solbærsirupen og rør inn litt maisenna for å jevne sausen lett.

Helt til slutt klikker man i smør og gir sausen en god rundvisping.

I glasset hadde jeg en Brunello di Montalcino, men annen kraftig rødvin passer også godt.

Vel bekomme!