Lammekjøtt er ikke bare kraftige lårsteiker, boger eller fårikålkjøtt.
Noe av det mest delikate kjøttet du kan legge på en tallerken er også å finne på lammet.
En renskåret lammefilet er et mørt og eksklusivt stykke kjøtt som får øynene til å tindre hos gourmeter over hele verden.
Ikke rart, spør dere meg!
Se flere av Christers oppskrifter her.
Stekt lammefilet
125 g lammefilet per pers
Salt og sort pepper
Smør og nøytral olje
Skjær fettet på lammefileten i ruter med et barberblad eller en skarp kniv. Gni inn fettsiden med salt og pepper.
Varm en stekepanne godt, legg i smør og olje og la dette bli lyst brunt.
Legg i fileten med fettsiden ned og stek i tre-fire minutter. Strø over litt mer salt og pepper på kjøttsiden, snu – og la kjøttsiden frese i et par minutter.
Legg de stekte filetene på en tallerken og dekk med alu-folie. La ligge i fem min.
SE OGSÅ: Høstlig Irish Stew
Potet- og sellerimos
300 g melne poteter
300 g sellerirot
30 g meierismør
1/2 dl kremfløte
Salt, pepper
Skrell og del selleri og poteter i biter. Kok i vann til de er myke. Mos alt sammen med en stapper, legg i smør og hell på fløte. Sett på lokk og vent til smøret har smeltet. Salt og pepre – og bruk en miksmaster til å vispe opp moset godt.
SE OGSÅ: Het lammekarri
Rødbet- og pæresalat
3 kokte rødbeter
1 myk pære
25 g pinjekjerner
25 g grovt revet parmesan
Salt, pepper, olivenolje, balsamico
Skjær rødbeter og pære i båter. Strø over parmesan, pinjekjerner, salt og pepper – og riske over litt olivenolje og balsamico.
Rødvinssaus
2 sjalottløker
2 fedd hvitløk
1 ss hakket fersk timian
5 dl rødvin
3 dl kjøttkraft (helst lam)
1 ss konsentrert solbærsirup
1 ss maisenna
1 ss smør
Salt, pepper.
Hakk og fres løk i litt nøytral olje. Legg i presset hvitløk – og hell på halvparten av vinen og kraften, samt krydderne og la koke inn til halvparten. Sil sausen og kok opp på nytt. Hell i solbærsirupen og rør inn litt maisenna for å jevne sausen lett.
Helt til slutt klikker man i smør og gir sausen en god rundvisping.
I glasset hadde jeg en Brunello di Montalcino, men annen kraftig rødvin passer også godt.
Vel bekomme!