Skal lære opp ungdommer

Etter fjorårets suksess inviteres ungdom nok en gang til skriveverksted på Rådstua.

DRAMATURG OG INSTRUKTØR: Ekteparet Kristin og Bernt Bjørn deltar begge på sceneverkstedet.  Foto: Kent-Einar Myreng

Anethe Alfsvåg og Jonas Delerud deltar på prosjektet, som har åpen visning på Rådstua Teaterhus 14. februar 2016  Foto: Privat

kultur

Prosjektet er satt i gang av Kulturskolens teateravdeling, i samarbeid med Ferske Scener. De søker ungdom som liker å skrive til et kurs der skribentspirene vil få følge hele løpet fra tekstens opprinnelse, via samarbeid med lærere og skuespillere fram til en åpen visning for publikum.

7. og 8. november sparkes prosjektet i gang, før selve skriveprosessen fullføres i løpet av to helger etter nyttår. Det kreves ingen teatererfaring fra de påmeldte til kurset, som foreløpig har et tak på ti deltakere.

Lærerikt og gøy

Scenetekstverkstedet ble for første gang gjennomført i fjor, og prosjektleder Lina Killingdalen fra Kulturskolen forteller at det ga mersmak for alle involverte.

– Det var lærerikt og gøy både for ungdommene og skuespillerne. De hadde et godt samspill, hvor de delte tips, og begge sider så verdien i samarbeidet.

Det er ingen hvem som helst teaterpedagog Killingdalen har hentet inn for å bistå henne i coachingen av skribentene.

– Kristin Bjørn vil være hovedlærer. Hun jobber som daglig leder og dramaturg i Ferske Scener, og har lang arbeidserfaring med scenetekster.

Profesjonelle skuespillere

På skuespillersiden er det heller ikke noviser, men profesjonelle skuespillere, som skal delta på scenetekstverkstedet.

Kristin Bjørns ektemann Bernt er også med på laget. Sammen har de tre tiårs erfaring, blant annet fra tiden i Totalteateret.

I tillegg skal de meritterte skuespillerne Kristine Myhre Tunheim, Anethe Alfsvåg og Jonas Delerud delta.

– De er frilansskuespillere, men vil nok være kjente fjes for flere av de unge skribentene, på grunn av deres tilknytning til RadArt og Hålogaland Teater, sier Killingdalen.

Eksklusivt tilbud

14. februar kommer tekstene til liv. Da er det åpen visning for publikum på Rådstua Teaterhus. Dette blir selve rosinen i pølsa for de vordende skribentene, som vil få se sin scenetekst fremført av noen av landsdelens beste skuespillere.

– Dette er jo et eksklusivt tilbud til alle som sitter og skriver hjemme på gutte- eller jenterommet, til å utfordre seg selv. Kurset er lagt opp slik at man løser oppgaver i plenum, og jeg er virkelig fornøyd med de menneskelige kapasitetene vi har fått med på dette, sier Killingdalen.