Hyller ishavskatedralen med musikk av Ole Olsen

Denne uka er det Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) sin tur til å hylle den 50-årsjubilerende Ishavskatedralen.

KONSERTMESTER: Konsertmester Yuko Kawami leder NOSOs kammerorkester i torsdagens konsert i Ishavskatedralen. Foto: Helge Matland 

kultur

Strykerne fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester inviterer torsdag til en stemningsfull kveld med musikk av Ole Olsen på programmet.

– Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er opptatt av å løfte fram nordnorsk musikk, og har framført mye av Hammerfest-komponisten Ole Olsens musikk for symfoniorkester. Tre av Olsens verk er også har vi også utgitt på plate på BIS Records, med vårt symfoniorkester (2011), blant anna den ikoniske «Aasgaardsreien», og flere Olsen-prosjekter er under planlegging, opplyser orkestersjef Torunn Reigstad.

LES OGSÅ: Samarbeid i bare messingen

Nyarrangert

– Denne gang er det Olsens musikk i kammerorkesterformat som skal fylle Ishavskatedralen. I tillegg til «Liten suite for strykere» skal orkesteret blant anna framføre verk som er skrevet med inspirasjon i joik, og som vi nå spiller i ny drakt etter en nydelig bearbeiding av komponisten, organisten og dirigenten Bjørn Andor Drage, opplyser konsertmester Yuko Kawami som leder NOSOs kammerorkester i denne konserten.

LES OGSÅ: NOSO satser tungt på ny opera

Ole Olsen var en av den norske gullalderens mest profilerte og produktive komponister, i tillegg til å være både dirigent og utøvende musiker på både piano, orgel og fiolin. Han var påvirket av datidens strømninger i europeisk musikkliv, ikke minst av tysk musikk etter sine studier ved konservatoriet i Leipzig fra 1870 til 1874 hvor han også i studietida komponerte sin Symfoni nr. 1 i G-dur.

Han arbeidde også for aktiv bruk av norsk musikk. Hans tilknytning til Nord-Norge, hans vide interessefelt og entusiasme gjorde ham til en anerkjent og populær personlighet i datidas kultur og musikkliv.