Anmeldelse

Politisk maktspill servert på et lattermildt sølvfat

Med «Game of Troms» lærte elevene ved Grønnåsen skole oss at i kampens hete, ja da kan alt skje.

Politikk OG HUMOR: På forhånd hadde elevene ved Grønnåsen skole varslet politikere som Kristian Støback Wilhelmsen (H) og Kristin Røymo (Ap) om at de kom til å få gjennomgå i revyen – det ble også publikum vitne til under den 25. utgaven av Tromsøpalmen. Det var helt umulig å ikke lette på lattermusklene når det politiske slaget om Tromsø var i gang.   Foto: Tom Benjaminsen

Dramatisk: Det ble mye fortvilelse da publikum innså at forholdet mellom Barne TV-Christer Johnsgård og Kråka kanskje er mer komplisert enn hva det ser ut som på skjermen. I denne scenen får duoen prøve seg som trenere for Gutan.   Foto: Tom Benjaminsen

Problemløserne: Ett av kveldens innslag tok for seg Volkswagen-skandalen og viste publikum sannhetens øyeblikk – for hva mente egentlig tyskerne når skandalen ble satt på dagsordenen?  Foto: Tom Benjaminsen

SATT PÅ SPISSEN: Underveis i revyen får vi et gjensyn med Jens Ingvald Olsen (Rødt) og uttalelsen hans i media om at MAO var en stor leder.   Foto: Tom Benjaminsen

GIKK HETT FOR SEG: Et av kveldens kanskje største overraskelsesmoment var da Jonas Stein (V) og Øyvind Hilmarsen (H) avslørte sin noe hete romanse på scenen. Iført silkebadekåper matet de hverandre med druer.   Foto: Tom Benjaminsen

kultur

I den 25. utgaven av Tromsøpalmen blir vi kjent med politikerne på helt nye måter, og i en helt annen kontekst.

Med dramatiske toner fra skolens eget liveband blir publikum allerede fra første stund fylt med forventninger til det som snart skal utspille seg på scenen. Og forventninger, ja det var det jammen meg lov til å ha.

Humoristisk maktspill

Elevene ved Grønnåsen skole starter nemlig sterkt allerede fra første scene. Ungdomsskolerevyen som tar utgangspunkter i de politiske endringene i Tromsø de siste månedene har satt handlingen til suksesserien «Game of Thrones». Kanskje to ulike «verdener», men som sammen blir en overraskende og kreativ kombinasjon. I serien er det som kjent ulike familier som kjemper om retten til jerntronen – i Tromsøpalmen er det Kristian Støback Wilhelmsen (H) som sitter med makta og kongekronen på hodet mens de andre kjemper for å riste «ungfolen» ned fra sitt enevelde.

Som en rød tråd gjennom hele revyen blir publikum vitne til et noe annerledes kommunevalg hvor både de røde og blå kappene er synlig representert – foruten om at stemmene til de ulike politikerne Kristin Røymo (Ap), Jonas Stein (V), Øyvind Hilmarsen (H) og Jarle Aarbakke (Ap) er høylytte, er dog noe av det mer urealistiske den blodige kampen som foregår dem imellom – alt for å komme til makten. Og det blir en lattermild seanse for publikum allerede fra første stund.

Uventet kjærlighet

Overraskelsesmomenter underveis er det nok å ta av, for elevene imponerer med deres oppdaterte samfunnskunnskap og kanskje noe brutale og surrealistiske humor til tider. Spesielt kjærlighetsforholdet mellom Hilmarsen og Stein kommer brått på, og det er umulig å holde latterhikstene tilbake når de mater hverandre med druer iført silkebadekåper. Øyeblikket dem imellom blir spesielt godt synlig da det rundt dem foregår en sverdkamp mellom politikerne som de ikke engang enser. Et høydepunkt for mange.

Alt i alt tar Grønnåsen-elevene med publikum på en frydefull tur. Blant annet kommer de fram med en kreativ løsning på hvorfor folk stadig vekk kjører i feil Tromsøysundtunnelen, avslører en skrekkelig nyhet mellom Barne-TVs Christer Johnsgård og Kråka, tar Justin Biebers vannhysteri til dansegulvet fra Chateau Neuf til Rogers, lager ordspill rundt Troms Kraft og at de absolutt ikke vet «watts» going on med alle strømbruddene rundt om i Tromsø. Det blir også et fnisete øyeblikk når to av gutta tar en aldri så liten striptease på scenen som en smakebit fra «I blanke messingen» på HT – for alle vet jo at både sex og Finn Arve Sørbøe selger.

Det er med andre ord noe for enhver smak i Tromsøpalmen, og det er absolutt ingen tvil om at elevene har satt seg godt inn i hva som rører seg av mindre og større nyheter i Tromsø om dagen. Det er helt umulig å ikke le av de herlige karakterene som står på scenen og som fenger en fra første stund. Og selv om man døser seg gjennom en kanskje litt for lang pause mellom de to aktene, så er det absolutt bare å ta av seg hatten for det man blir vitne til på scenen under Tromsøpalmen hysterisk morsomme «Game of Troms».