Barentsjazz omfavner sigøyner-kulturen

Barentsjazz smeller til med et bredt program, etter at langvarig usikkerhet truet festivalens avvikling.

BREDT SPEKTER: Styremedlem Arne-Wilhelm Theodorsen, styreleder og festivalsjef Ola Rokkones og styremedlem Terje Rafaeksen i Barentsjazz presenterte programmet fredag.   Foto: Tom Benjaminsen

SPILLER PÅ VERDENSTEATRET: Taraf de Gorj. Foto: Presse 

kultur

Fredag formiddag «sjokklanserte» Barentsjazz sitt program for festivalen som går av stabelen i inneværende måned. Fra 25. til 29. november huser Verdensteatret, Tromsø Domkirke, Bardus og Bastard bar den tiende utgaven av jazzfestivalen. Men for kun kort tid siden var det fortsatt usikkert om det hele tatt skulle bli noen festival.

LES OGSÅ: – Det er et fantastisk initiativ

EØS-prosjekt

– Det har vært noen skjær i sjøen. Jazzfestivaler er jo ofte vanskelige å finansiere, sier styreleder og fungerende festivalsjef Ola Asdahl Rokkones.

Det er økonomisk støtte i form av EØS-midler som gjør at festivalen gjennomføres. I tillegg er drøyt halvparten av det musikalske programmet en direkte konsekvens av jobbing opp mot norske og rumenske myndigheter.

– Frode (Larsen, tidligere festivalsjef) og jeg har, etter nesten to års arbeid, landet en avtale i et bilateralt EØS-prosjekt som heter «Another Face of the Roma Culture».

LES OGSÅ: Spiller julen inn

Rumensk jazztradisjon

Festivalens fokus vil i år ikke være på den amerikanske jazztradisjonen, men den europeiske. Nærmere bestemt den rumenske.

– Django Reinhardt-entusiaster bør kjenne sin besøkelsestid, sier styremedlem Arne-Wilhelm Theodorsen.

Bucuresti i Romania er noe av et ynglested for europeisk jazz av høy klasse, ifølge Rokkones.

– Rumensk jazz er litt ukjent i Norge. Den har en egen identitet, de bruker noen instrumenter som er eksotiske for oss, og nivået på utøverne overgår det meste i Norge.

LES OGSÅ: Tromsømusiker er månedens artist på Riksscenen

Nytt bilde av tiggere

Festivalledelsen ønsker i tillegg å inkludere en gruppe rumenere som for tida oppholder seg i byen, nemlig tiggerne.

– Vi har planer, som foreløpig ikke er konkrete, om å invitere tiggerne på konsertene. Deres posisjon er et hett tema, og vi vil gjerne bidra til å skape et nytt bilde av dem, sier Teodorsen.

LES OGSÅ: Gleder seg til fisk og øl i Tromsø

Hip hop, soul og pop

De resterende artistene på programmet er norske, og de fleste har en link til Tromsø. Rokkones trekker spesielt fram bandet White Ascot, som har sitt opphav fra byens musikkonservatorium.

– De blander mye hip hop, soul og pop inn i jazzuttrykket. Vi vil som festival vise fram hele spekteret av jazz.

Soulkvartetten The band called Oh ble også en del av programmet i siste liten, med deres EP-slipp-konsert på Bastard bar 25. november.

– De har en naturlig plass i programmet, og til denne konserten er det få billetter igjen, sier Rokkones.

For det fulle festivalprogrammet – se barentsjazz.no