Denne helgen arrangeres det som kanskje er Tromsøs mest besøkte julemesse på UNN Åsgård, der 60 utstillere har satt opp boder de selger hjemmelagde varer fra.

– Her er utrolig mye fint håndarbeid med alt fra mat til strikketøy. Det er perfekt for å glede som ellers har alt, her er det virkelig noe for alle, sier Inger Lise Ebeltoft, kulturkoordinator ved UNN.

Blant utstillerne er samiske Inga Eira fra Kautokeino. Hun har tatt turen til Tromsø i anledning messen, og skal være med på turneen messen skal på rundt i Nord-Norge.

– Dette har jeg vært med på i over 10 år, så jeg kan nok sies å være en veteren her, ja. Her selger jeg samiske produkter – det er alt fra skaller og dukker til kniver, sier Eira.

Livnærer 15 familier

Lisbeth Holtedahl er også blant utstillerne, men hun er med på messen for første gang og har varer med en litt spesiell historie.

– Jeg selger smykker som er laget av kvinner i Kamerun. Vi har jobbet med smykkene og armbåndene de siste ti årene, så nå skal jeg selge dem til inntekt for de 15 familiene som har produsert dem, sier Holtedahl.

Hun er veldig stolt av produktene, og forteller at hun har jobbet med disse familier i området siden 1970-tallet.

– Det er for å inspirere og bli inspirert. Det er mye spennede og viktig kultur og historie i det, sier Holtedahl, som til vanlig jobber med studenter som tar masterutdannelse i film på Universitetet i Tromsø.

– Tragisk nedleggelse

Etter at klinikksjef Magnus Hald bekreftet at aktivitetssenteret på Åsgård skal legges ned, er det mange som har reagert.

– Vi synes det er helt forferdelig. Dette er et tilbud mange har glede av, så dette er virkelig tragisk, sier Ingvild Holm, som er utstiller, og som til vanlig jobber på akuttposten på Åsgård.

Det er venninne og kollega Inger Elisabeth Reier fra alderspsykiatrisk poliklinikk enig i.

– Dette er noe vi og pasientene våre gleder seg til hvert år. Her er det både handel av julegaver og annet til en selv, sier Reier.

Kulturkoordinator Ebeltoft kan fortelle at det vil bli sårt å ikke kunne arrangere julemesse sammen med aktivitetssenteret, men at det ikke betyr slutten på messe.

– Vi har allerede begynt å planlegge og satser på å arrangere julemesse, også neste år, sier Ebeltoft.