Filmen om «Snåsamannen» får sin verdenspremière i Tromsø

Margreth Olins dokumentar om Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen», åpner TIFF 2016.

Joralf Gjerstad og pasient Mira.  Foto: Speranza Film/Norsk Filmdistribusjon

Margreth Olin  Foto: Stina Grønbech/Tromsø Internasjonale Filmfestival

kultur

– Vi er veldig fornøyd med å kunne åpne TIFF 2016 med verdenspremière på «Mannen fra Snåsa». Margreth har gjesta festivalen ved flere anledninger tidligere, men først nå med film i programmet. Det kler oss godt å ha en åpningsfilm fra en regissør med en tydelig kunstnerisk stemme og et sterkt samfunnsengasjement, sier festivalsjef Martha Otte.

I en pressemelding skriver filmfestivalen at 50.000 mennesker har de siste 65 årene reist til Snåsa i håp om å få hjelp. Olin har filmet 22 av disse menneskene i møte med Joralf Gjerstad.

– I denne filmen får du selv se hva som skjer på Snåsa, jeg har jobbet med et observerende kamera, vi grep aldri inn i møtene vi filmet, og Joralf visste ikke hvem han skulle møte før den enkelte sto i rommet med ham, forteller Olin.

– Jeg håper alle som jobber med mennesker kan bli inspirert av denne filmen, og at vi i våre private liv også har noe å hente. Jeg har laget min første feelgood-dokumentar, sier hun.

«Mannen fra Snåsa» har verdenspremière på TIFFs åpningsdag mandag 18. januar. Fire dager etter verdenspremièren settes den opp på norske kinoer, med Norsk Filmdistribusjon som distributør. Produsent er Speranza Film.