Tom Roger og julenissen gjør comeback i Rakettkiosken

Det er bare å holde seg fast i hatten. Reisen med julenissen, Tom Roger og Rakettkiosken kommer til å bli ellevill.

UT MED JULEBOK: I sin andre bok om Tom Roger og Rakettkiosken møter vi også en noe helsprø julenisse, For forfatteren Rebekka Brox Liabø er det viktig å få ut lokale historier som kan sjarmere barna.  Foto: Tom Benjaminsen

MER ENN ØYET KAN SE: Det er mange skjulte ting vi leserne ikke vet om Rakettkiosken, ikke før vi leser Liabøs bok om den. 

kultur

I fjor ga Rebekka Brox Liabø ut boka «Tom Roger og Rakettkiosken – et mystisk og merkelig oppdrag», utgitt av Rakettkioskens eget forlag, Raketten AS. For forfatteren selv var det ingen tvil om at det lå i kortene at det skulle bli en oppfølger.

Folk hadde nemlig veldig lyst til å få et gjensyn med super-duoen.

– Den ble faktisk veldig populær. Selv om den bare ble solgt i kiosken, ved bokforhandlerne i sentrum og på internett, har folk rundt om i landet lest den, sier Liabø som til og med har fått mail fra en av leserne fra Ulsteinvik.

Forfatteren selv sier hun ikke skal berømmes for all æren for det er i tett samarbeid mellom eieren av Raketten, Erlend Mogård Larsen, at bøkene har blitt til. Til sammen ble det solgt opp imot 1.000 eksemplarer av bok nummer én.

– Det hadde jeg ikke trodd da jeg skrev den, sier hun.

LES OGSÅ: Dansk interesse for Tromsø-forfatter

Kidnappet

I oppfølgeren får leserne igjen et hjertelig gjensyn med Tom Roger og Rakettkiosken, og den noe helsprø julenissen. Boka innleder nemlig med at nissen flyr innover Tromsø på en mus ved hjelp av vinden fra verdensrommet. Han kommer nemlig fordi alle reinsdyrene hans fra Lyngen har blitt kidnappet, og han trenger hjelp slik at ikke hele jorda skal gå under på julaften.

– Nissen innleder møtet med kiosken med at han spør den om å få syv pølser og en kaffe, og da kiosken svarer at han holder stengt, sier nissen «gi meg syv pølser og kaffe hvis ikke suger jeg hjernen ut på den lille guttungen som henger rundt her», altså Tom Roger. Deretter går ferden ned til kontrollrommet under bakken på kiosken, sier Liabø som ikke vil røpe mer.

– Det får leserne finne ut av, sier hun med et lurt smil.

LES OGSÅ: Én ting overrasket Jonny da han skrev 600 sider nordnorsk fotballhistorie

Lokal historie

Det blir mer enn bare en bok som i år kan fryde tromsøværingene.

– Rulleramp, som jeg jobber for, har fått 30.000 kroner fra kommunen og midler fra Sparebanken for å lage et teaterstykke ut av boka som skal ha premiere samme dag som julegrantenningen, sier Liabø.

Til sammen vil det bli satt opp vel ti forestillinger som skal fornøye publikummet.

– Det hele skal være et lavterskeltilbud for byens befolkning og spre juleglede. Jeg synes også det er veldig viktig å formidle lokale historier fra Nord-Norge, både for å skape identitet og for at ungene skal vite hvor de kommer fra, sier forfatteren.

– Hvorfor har du et så kjært forhold til akkurat Rakettkiosken?

– Den har jo sjel. Tenkt at siden 1911 har den, som tidligere het Løkkakiosken, vært med på to verdenskriger, en bybrann og nå blitt fredet. Se på den da, den er jo søt og har virkelig blitt et landemerke for byen vår, sier forfatteren som åpner for at det blir flere historier om Tom Roger og den velkjente kiosken.