Fremfører fransk rekviem i terrorens tid

Hyllest til livet og ønske om fred er sentral tematikk når Tromsø Byorkester og Musikklinja på Kongsbakken avholder sin konsert tirsdag i neste uke.

Konsert: Tromsø Byorkester og musikklinja på Kongsbakken spiller konsert tirsdag 24. november i Domkirka.   Foto: Tom Benjaminsen

kultur

Tirsdag 24. november klokken 20.00 inviterer Tromsø Byorkester og musikklinja ved Kongsbakken videregående skole til konsert i Tromsø Domkirke. Hovedverk på programmet er Requiem av den franske komponisten Gabriel Fauré. Noe som er passende i lys av begivenhetene i Paris forrige uke.

– Konserten har riktignok vært planlagt veldig lenge og har i utgangspunktet ingenting med terrorhandlingene i Paris å gjøre, men vi føler at det er dypt meningsfylt å fremføre et fransk rekviem i etterkant av hendelsene i Paris, forteller presseansvarlig og medlem i Tromsø Byorkester, Tore Nesset.

Et rekviem er nemlig en sjelemesse eller dødsmesse.

– Selve ordet betyr ro eller hvile og i det ligger det et ønske om fred. I katolske kirker er et rekviem en messe for de døde sjelers fred, legger Nesset til.

LES OGSÅ: Lover festgudstjeneste og storslagen orkesterkonsert

Spiller verk skrevet av elev

I tillegg til musikk av Fauré får publikum høre Halleluja-koret fra Händels Messias, Mozarts Laudate Dominum og et nyskrevet verk av den unge og lovende komponisten Sara Ravna Lindmark, som er elev på Kongsbakken.

– Det er jo ikke så veldig ofte at vi spiller musikk av komponister som lever nå, og i alle fall ikke av komponister som går på videregående skole. Sara Ravna Lindmark har komponert verket Máiste Eallimii som er samisk og betyr «Skål for livet», forteller Nesset.

Lindmark forteller selv at verket handler om å hedre livet i sin fulle form.

– Vi er oppdratt til å tenke positivt om det meste som skjer rundt og med oss. Dette er jo en god tanke, og det gjelder ofte å kunne fokusere på solstrålene i mørketiden. Skyggesiden er at den utelukker at mye av veien til lykke går i å kunne se på de triste sidene av livet- og kunne hylle disse også. Det gjelder å hedre livet i sin fulle form – det herlige, lystige og eventyrlige, men også sorgene og nederlagene, sier hun i en pressemelding.

LES OGSÅ: Lydlegger stumfilmer

– Flott musikkopplevelse

Nesset forteller at arbeidet med konserten startet allerede i høst.

– De krevende solopartiene i verkene av Fauré og Mozart synges av elever fra musikklinja – en stor utfordring for unge sangere. Koret har dermed jobbet helt siden skolestart i høst, mens orkesteret har holdt på i en måneds tid, sier han, og legger til at både kor og orkester gleder seg veldig til konserten.

– Jeg tror det blir en fin konsert og ikke minst en konsert som passer både i mørketida og med tanke på de politiske begivenhetene den siste uka. Publikum kan forvente seg en flott musikkopplevelse og vi er både klare og gleder oss veldig.