LUNHEIM: Akkurat nå så koker det i fjordene på yttersida av Nord-Norge. Silda er tilbake og i kjølvannet av den så trekker store flokker av spekkhoggere og knølhvaler - som holder gilde på den vesle fisken.

Også vi som holder oss på landjorda burde vite vår besøkelsestid for nå er vintersild å finne i fiskebutikkene - og den koster ikke mer enn 30-40 kr kiloen.

Silda var tidligere å finne på alle nordnorske matbord på denne tiden av året - og det er en tradisjon som vi burde finne tilbake til.

Silda er rimelig, nyttig - og smaker veldig godt!

Og sammen med de rette tilbehørene smaker den fortreffelig.

Se fler av Christers oppskrifter her

Strålet sild

1 stor sild per pers

1,5 l mettet saltlake

Rens silda - ta ut innvoller og kappa av hodet. Vask den godt og legg den i mettet saltlake (ca 1 dl salt til 1 l vann) over natta.

Skyll silden, skjær den i serveringsstykker og legg fisken i en kaserolle. Hell over kaldt vann, legg i fire-fem laurbærblader og 10 pepperkorn, samt 1 ss eddik 7%.

Kok opp og la trekke i fem minutter før du setter sildegryta til side (med vannet). La kjølne mens du koker poteter og andre tilbehør.

Ertepurè

75 gr grønne erter per pers

1 ss smør

Salt, pepper

(Litt kremfløte)

Kok opp ertene i vann. Slå av vannet, og kjør de kokte ertene med mikser.

Rør inn smør, salt og pepper. Om man vil kan man også røre inn litt kremfløte for å få en løsere puré, men det er ikke nødvending.

Karamellisert løk

1/2 løk per pers

1 ts farin

1 ss smør

1/2 dl vann (eller noe mer)

Salt og pepper

Skjær løken i tynne skiver. Stek på svak varme i smør til løken er myk. Strø over farin og la steke i pannen til løken har fått fin farge.

Spe med vann underveis slik at løken ikke blir svidd.

Gylne gulrotmynter

1/2 gulrot per pers

Litt sukker eller honning

Smør

Skrell og skjær gulrøtter i tynne «mynter». Kok opp i lett saltet vann til gulrøttene er helt møre. Slå av vannet og smelt smør ned i gryta. Fres lett og strø over litt sukker. Når gulrøttene har fått fin farge - server umiddelbart.

I glassene serveres øl eller iskaldt vann.

Vel bekomme!