LUNHEIM: Akkurat nå så koker det i fjordene på yttersida av Nord-Norge. Silda er tilbake og i kjølvannet av den så trekker store flokker av spekkhoggere og knølhvaler - som holder gilde på den vesle fisken.
Også vi som holder oss på landjorda burde vite vår besøkelsestid for nå er vintersild å finne i fiskebutikkene - og den koster ikke mer enn 30-40 kr kiloen.
Silda var tidligere å finne på alle nordnorske matbord på denne tiden av året - og det er en tradisjon som vi burde finne tilbake til.
Silda er rimelig, nyttig - og smaker veldig godt!
Og sammen med de rette tilbehørene smaker den fortreffelig.
Se fler av Christers oppskrifter her
Strålet sild
1 stor sild per pers
1,5 l mettet saltlake
Rens silda - ta ut innvoller og kappa av hodet. Vask den godt og legg den i mettet saltlake (ca 1 dl salt til 1 l vann) over natta.
Skyll silden, skjær den i serveringsstykker og legg fisken i en kaserolle. Hell over kaldt vann, legg i fire-fem laurbærblader og 10 pepperkorn, samt 1 ss eddik 7%.
Kok opp og la trekke i fem minutter før du setter sildegryta til side (med vannet). La kjølne mens du koker poteter og andre tilbehør.
Lekker og lett lange
Ertepurè
75 gr grønne erter per pers
1 ss smør
Salt, pepper
(Litt kremfløte)
Kok opp ertene i vann. Slå av vannet, og kjør de kokte ertene med mikser.
Rør inn smør, salt og pepper. Om man vil kan man også røre inn litt kremfløte for å få en løsere puré, men det er ikke nødvending.
Bolognese i hvitt
Karamellisert løk
1/2 løk per pers
1 ts farin
1 ss smør
1/2 dl vann (eller noe mer)
Salt og pepper
Skjær løken i tynne skiver. Stek på svak varme i smør til løken er myk. Strø over farin og la steke i pannen til løken har fått fin farge.
Spe med vann underveis slik at løken ikke blir svidd.
Verdensmester-torsk
Gylne gulrotmynter
1/2 gulrot per pers
Litt sukker eller honning
Smør
Skrell og skjær gulrøtter i tynne «mynter». Kok opp i lett saltet vann til gulrøttene er helt møre. Slå av vannet og smelt smør ned i gryta. Fres lett og strø over litt sukker. Når gulrøttene har fått fin farge - server umiddelbart.
I glassene serveres øl eller iskaldt vann.
Vel bekomme!