Selger Domkirkens orgelpiper

– Skal det være en pipe til jul?

Domkirkens godt brukte orgelpiper skal selges. Orgelpipeauksjonarius Pjokken Eide og domkantor Hijoo Moon auksjonerer bort spesielt utvalgte piper.
kultur

Et par hundre orgelpiper ble til overs i forbindelse med restaurering av Domkirkens Claus Jensen-orgel i fjor. Orgelet er fra 1863, men det er pipene fra påbyggingen i 1959 som selges.

Pipene finnes i mange fasonger og størrelser, både i tre og metall, og passer ifølge auksjonarius både til små hybler og digre palass. Lyd avgir de også, når man blåser i dem.

Mange muligheter

– Vi har ikke avgjort ennå hva prisen blir, men da Vardåsen kirke solgte sine piper var prisen på en «svært liten pipe» 300 kroner, «liten pipe» 500 kroner, «litt større enn liten pipe» 750 kroner og helt opp til 20.000 kroner for en «kjempepipe», sier Pjokken Eide.

Det er bare fantasien som setter grenser for hva pipene og trekassene de er montert i, kan brukes til.

– De kan brukes til dekor, blåse matsignal, gardinstang, cd-hylle, krydderhylle, dorullholder, kopiere hurtigrutefløyting, sier Pjokken Eide og Hijoo Moon.

Eide lager lyden av hurtigrutefløyting med en av de største pipene for å demonstrere bruksmulighetene.

Orgelpipesalget skjer utelukkende førstkommende fredag mellom klokken 13 og 20. Fra klokken 17 til 18 vil auksjonarius Eide stå for auksjonen av et lite utvalg av de fineste orgelpipene, håndplukket av domkantor Hijoo Moon.

LES OGSÅ: Samarbeid i bare messingen

Rundtur inni orgelet

Pjokken Eide håper folk unner seg et avbrekk i julestresset og legger handleturen til Domkirken.

– Kom innom og finn deg en pipe! Gud tar ikke kredittkort, så ta med kontanter, oppfordrer Pjokken Eide.

Domkantoren vil spille orgelmusikk på det helt nyrestaurerte Claus Jensen-orgelet fra 1863, og kan også friste med en helt spesiell orgelopplevelse.

– Når var du sist inne i et orgel? Hijoo Moon vil guide store og små på en liten rundtur inne i orgelet, frister Pjokken Eide.

Inntektene av orgelpipesalget vil gå til det kirkemusikalske arbeidet og flere konserter i Domkirken.

LES OGSÅ: NOSO satser tungt på ny opera

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur