Enorm interesse for å få på plass mer kunst i Tromsø

Kristin Josefine Solstad merker enorm interesse fra bedrifter og kunstnere som kan fornye bybildet i Tromsø.

SKAL SMYKKE BYEN: Kristin Josefine Solstad opplever stor interesse i næringslivet for hennes tiltak i Kunstsentralen Nord.Foto: Kent-Einar Myreng  Foto: Kent-Einar Myreng

kultur

Det har gått et år siden Kristin Josefine Solstad stiftet Kunstsentralen Nord. Bedriften jobber for at kunst og næringsfeltet skal knytte bånd og gjensidig bruk av kompetanse. De kommer også opp med kreative løsninger for næringslivet, som ønsker utsmykking og bruk av estetisk kompetanse i markedsføring og identitetsskaping.

– Jeg merker en enorm interesse. Allerede er jeg inne blant tunge aktører, sier Solstad.

LES OGSÅ: – Kunst skal ikke være «luksus»

Ikke imponert

– Næringslivet har begynt å nærme seg kunsten. For å motivere ansatte snakker de om energi, kreativitet, innovasjon og utvikling. Det er begreper som er hentet fra kunstverden og immaterielle verdier. Det som kommer fram fra min markedsundersøkelse er at næringslivet ikke har kompetanse til å bestille kunst. De vet ikke alltid hvordan de skal bruke kunsten de bestiller, sier Solstad.

Sammen med fotograf Kai Mørk Mortensen har Solstad tatt en aller så liten byvandring, uten at de ble videre imponert over hvordan kunsten harmonerer med bybildet.

LES OGSÅ: Tegner til kongeparets 25-årsjubileum

– Kunsten er mer integrert i byene i for eksempel Mellom-Europa. Her i Tromsø merker vi en stor interesse for akkurat dette, men vi trenger å komme tidligere på banen. Jeg mener allerede i reguleringsplanen av et nytt bygg. Vi blir ofte satt til siden og hentet inn etterpå, sier Solstad, som også sitter i fagrådet for kultur, arrangement og reiseliv i regi av Næringsforeningen.

– Det trengs en helhetlig plan for Tromsø. Det er mye å gjøre og slik jeg ser det er det masse potensial hos de lokale kunstnerne som kan brukes.

Frir til kommunen

I Tromsø kommune sin handlingsplan for kunst har de listet opp punkter for å gjøre Tromsø til en mer kunstnervennlig by. Samt å gjøre Tromsø en mer attraktiv by gjennom lokale kunstnere.

Solstad er allerede i dialog med Bodø kommune, som er interessert i hennes tiltak. Nå håper hun Tromsø kommune også kan fatte interesse for tilbudet og kompetansen hun gir.

– Det ligger mye verdier her i kunsten som kommunen forvalter, eller bør forvalte på en forsvarlig måte. Historien vår er «skrevet» i alle disse kunstverkene som er samlet over mange år.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur