Laget nytt norsk ord til ny forestilling

Pernille Dahl Johnsen måtte finne opp et helt nytt ord til forestillingen «Men dagdrømmene are in American».

VISER FRAM: Pernille Dahl Johnsen (til venstre) og Therese Bakkevoll, viser fram smakebiter fra hver deres planlagte forestilling på Rådstua torsdag kveld, helt gratis. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

kultur

Torsdag kveld denne uken på Rådstua teaterhus kan du få med deg smakebiter fra tre nye forestillinger som er i en tidlig fase mot å bli helaftens forestillinger.

Det skjer i forbindelse med Radvent.

– Dette er forestillinger som har behov for publikum der de er nå i prosessen. Tre forskjellige scenekunstnere viser fram prosjektene sine der de er nå, så det blir veldig spennende. I den andre skalaen vises også Trine Lise Olsens forestilling «Æ har rett», som nesten er spilt 80 ganger, forteller prosjektleder i RadArt, Hanna Solberg Christoffersen.

Amerikanofili

De tre scenekunstnere som invitere til gratis visning av sine pågående arbeider er Mari Sofie Andreassens med «Forholdet», Therese Bakkevolls med «Ringside», og Pernille Dahl Johnsen med «Men dagdrømmene are in American».

– Jeg måtte lage et nytt ord: amerikanofili. Forestillingen min handler om hvorfor nordmenn er så mye mer opptatt enn dansker og svensker av USA og alt det amerikanske. Jeg lurer på om det er liv laga å leve i Norge når alt vi synes er sexy og spennende foregår på et annet språk, i en annen kultur og i et annet land, forteller Pernille Dahl Johnsen.

Soloforestillingen har planlagt premiere neste høst og skal vare i omtrent en time.

– Jeg har skrevet manus selv, men mye arbeid gjenstår fortsatt. Vi lager kun ny norsk dramatikk i Johnsen & Johnsen-produksjoner og dette er et helt nytt stykke der jeg viser fram litt av kunstgrepene og konseptet som er tenkt, sier hun.

Johnsen tar også opp mye historie og språk er en sentral del av stykket.

– Det er elementer av norsk folkeeventyr, krigs- og kulturhistorie. Jeg er selv utdannet i Hollywood og har et elsk-hat-forhold til USA. Derfor tar jeg også opp hvordan det engelske språket har ført til et stort domenetap av norske ord og uttrykk, særlig i akademia. Derfor den norsk-engelske tittelen på stykket, sier Johnsen.

Om å slåss

Therese Bakkevoll viser smakebiter fra sin forestilling «Ringside».

– Det er første gang jeg viser noe fra stykket, som jeg ikke helt vet når det skal bli ferdig. Det er planlagt å bli en helaftens forestilling og den handler om å ha et ønske om å slåss uten å ha noe erfaring fra det. Om amatørslåssing, sier Therese Bakkevoll.

I tillegg til de to planlagte soloforestillingene, vises det elementer fra Mari Sofie Andreassens «Forholdet», som har to skuespillere på scenen.