– Folk skal være glad de ikke har sett de verste

Nærmere 100 filmer ble vraket, men nå er de 42 utvalgte til Film fra Nord-programmet på TIFF klare.
kultur

Programansvarlig for Film fra Nord-programmet til neste års filmfestival, Erling Falch, er meget godt fornøyd med de 42 filmene som er valgt ut.

Av 140 filmer som var vurdert, ble det plukket ut 21 norske og 21 filmer fra andre land.

– De beste er alltid utrolig bra, slik har det alltid vært. De verste tror jeg publikum skal være glad for at de ikke fikk se, humrer Falch.

Lavere terskel

Samtidig er Flach glad for de mange innsendte bidragene.

– Det er blitt mye enklere å lage film i dag enn for 20 år siden, så terskelen er mye lavere og det er veldig bra. Det gjør at nåløyet er litt lettere for unge og talentfulle filmskapere å komme gjennom, sier Falch.

Det er ingen Tromsø-regissører blant de 42, men det finnes likevel lokale innslag.

– Filmen «Beste venner» er filmet i Tromsø og tre–fire filmer er ko-produsert av Tromsø-selskaper, sier Falch.

Årets programkomité har bestått av Erling Falch, Henning Rosenlund, Marja Bål Nango og John-Kristian Dalseth.

– Vi starter alltid med å velge ut 30 filmer som vi i hvert fall skal vise, så er det mange vurderinger som gjøres i forhold til tematikk eller format, om det passer inn. Det er også klart at det er tøft og kaste ut etablerte og flinke folk sine bidrag, men det er en del av jobben, sier Falch.

– Truffet bra

Årets program byr på flere sterke musikkdokumentarer, og en av dem får æren av å åpne Film fra Nord-programmet tirsdag 19. januar.

– Åpningsfilmen «Arctic Superstar» handler om den samiske rapperen Nils Rune Utsi, bedre kjent som SlinCraze, som bor hjemme i Masi i Finnmark. Dette er en premièrefilm som vi gleder oss veldig til å presentere for tromsøpublikummet. Den er jo også svært dagsaktuell, i lys av den siste ukas mediestorm om mangelen på samisk musikk i NRK P3, sier Falch.

Han har også andre filmer han trekker fram fra programmet.

– Patrik Eklund er en svært dyktig fyr og han har laget en film i USA som heter «Of biblical proprotions», som er veldig bra. Den finske «Clumsy Little Acts of Tenderness» er også en utrolig morsom film, så det er mye å glede seg til, sier Falch.