Første desember fylte platebutikken Backbeat år. Fredag feiret de fire flotte år med minikonsert og singelslipp med Read Headed Sluts.

– Vi tar feiringen i dag. Det passer seg best opp mot helga, sier Kari Westergaard, som eier butikken sammen med Robert Dyrnes.

Lojale kunder

Butikken er nå den eneste igjen i Tromsø som selger plater, og ifølge Westergaard er det positiv utvikling hvert år.

– Butikken går godt. Vi har masse lojale kunder, og heldigvis mange andre også. Vi har ikke verdens største markedsbudsjett og er ikke plassert et sted hvor man bare går forbi. Så det er kjempekoselig at vi fortsatt blir oppdaget, sier hun.

Noe av det beste hun vet er når noen kommer inn og spør etter ei bra plate.

– Jeg liker å selge plater, men jeg elsker å selge bra plater. Det forventes ikke alltid at vi har mye sært her, forteller hun.

Ville ha lokal musikk

Vi kan også snu på det. For eksempel har butikken hatt besøk av en turist fra Singapore som var ute etter et lokalt band.

– Etter å ha hørt en del dro han hjem med «Read Headed Sluts». Det er også veldig stas, sier hun.

Og nettopp det bandet holdt minikonsert for å feire Backbeats fire år i bransjen.

– Vi er veldig fan av dem. Når de ville spille for oss var det klart de fikk lov til det, sier Westergaard.

Begynte å brenne

Som ett av høydepunktene tar hun fram åpningsdagen.

– Jeg husker fortsatt han første som kom inn døra og hva han kjøpte. Det var ei plate med «Kreator», forteller hun og smiler stort.

Det skumleste derimot var da Westergaard og Dyrnes var bortreiste og fikk telefon om at frisørsalongen ved siden av sto i brann.

– Vi reiste hjem så fort vi kunne. Jeg hadde hjertet i halsen hele dagen, men vi kunne ikke lukte røyken her inne engang. Den eneste skaden er fra brannvesenet som måtte bryte opp døra her. Det var en kjempelettelse.

Består i 100 år

Backbeat var lenge en stor drøm. Etter fire år er Westergaard veldig fornøyd med hva de har fått til.

– Jeg synes vi har fått et sted med personlighet. Det har utviklet seg til noe vi vil ha, og vi vil bestå så lenge vi synes det er gøy. Sånn som det ser ut nå vil det være i 100 år til.

KONSERT: Bandet «Read Headed Sluts» feiret Backbeats bursdag med minikonsert i butikkens lokaler.
FOLKSOMT: Mange møtte opp for å ta del i feiringen av byens eneste platesjappe.