Kulturindeksen 2015

Tromsø blant landets beste kulturkommuner

Telemarksforskning presenterte nylig sin femte utgave av Norsk kulturindeks. Tromsø gjør et byks på oversikten, men er fortsatt bak Harstad.

KULTURBYEN TROMSØ: Tromsø kommer positivt ut av kulturindeksen, som er utarbeidet av Telemarksforskning.Foto: Jon Terje Eiterå  Foto: Jon Terje Eiterå

SKRYT: Festivalsjef i Buktafestivalen, Lasse Lauritz Pettersen, er imponert over hva politikerne har fått til.Foto: Håkon Steinmo 

kultur

Norsk kulturindeks, som er en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner, regioner og fylker, blir målt opp mot innbyggertallet i kommuner over hele landet.

I den totale plasseringen, som er basert på ti kategorier – kunstnere, kulturarbeidere, museum, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kultur for barn og unge, sentrale tildelinger og frivillighet – kommer Tromsø kommune ut på en 14. plass av totalt 428 kommuner.

Økning i kulturarbeidere

Statistikken viser at de fleste store byene i landet har hatt en stor nedgang av sysselsatte innenfor kultur, utenom Tromsø og Sandnes, som går opp henholdsvis 7 og 4 prosent.

– Det er vanvittig bra, sier Lasse Lauritz Pettersen, som er festivalsjef for Buktafestivalen.

– Det er bare å rette skryt til Tromsø kommune og Troms fylkeskommune sin offensive satsing på kulturnæringen i Tromsø. Det er åpenbart en politikk som har fungert, sier Pettersen, som retter skryt mot tidligere byråd for kultur og næring, Jonas Stein.

– Det er veldig hyggelig å se at det finnes tall som viser at utviklingen er positiv for kultur-Tromsø, sier Jonas Stein til iTromsø.

Populært teater

I tillegg ser man at Tromsø ligger på andreplass under rangeringen av tilbud innen scenekunst. Her har man vist 341 teater- og operaforestillinger foran 41.500 tilskuere.

På førsteplass finner man Oslo, som har vist nærmere 4.000 forestillinger for 978.000 tilskuere.

– Vi har to fyrtårn i Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, hvor sistnevnte har vokst spesielt mye de siste årene. Når NOSO og HT treffer planken, rapporteres det alltid om fulle hus kveld etter kveld, sier Stein, som forteller at kvaliteten er så god at folk kommer fra sørfylket og fra Finnmark for å få med seg forestillingene.

Selv om han nå har takket for seg i denne omgang på rådhuset, har Stein tro på at de gode tallene vil vedvare under det nåværende byrådet.

– Jeg opplever at det er bred tverrpolitisk enighet om å ha en raus og god kulturpolitikk. Nå er det deres utfordring å tilrettelegge for kulturnæringspolitikk slik at vi klarer å sikre at det skjer nok verdiskaping i byen, sier Stein.