TIFF

90 filmer fra nær og fjern skal lyse opp januarmørket

18. januar kicker den 26. internasjonale filmfestivalen i Tromsø i gang – og festivalledelsen lover store filmopplevelser fra stort sett alle kontinenter.

Henning Rosenlund, Martha Otte og Cato Fossum (til høyre) presenterte tirsdag programmet til neste års TIFF.  Foto: Christer Pedersen

kultur

- Vi gleder oss veldig. Vi har holdt kortene tett til brystet når vi har jobbet med programmet, men nå er det ferdig og kan presenteres, sier Martha Otte, festival- og programsjef.

Stor spennvidde

Ifølge henne er TIFF-programmet for 2016 preget av at det er mange såkalte ”hybrid-filmer”, der regissørene beveger seg mellom forskjellige typer film – animasjon, dokumentar og ”vanlige” filmer.

- Vi har små og stillferdige filmer – og vi har høylytte filmer. Eksempelvis har vi Bollywood-filmer som allerede er sett av millioner av kinogjengere, sier hun.

Som vanlig er TIFF delt opp i forskjellige underprogram. Man har konkurranseprogrammene med i alt 12 filmer – der den gjeveste prisen er TIFFs egen Aurora-statuett.

- Konkurransefilmene er særegne filmer som har en spesiell egenart. Veldig mange av dem er unike, men samtidig svært helstøpte filmopplevelser, sier Henning Rosenlund, assisterende programsjef.

Her kan du se hele programmet til TIFF 2016

Film fra Kina

I tillegg til konkurranseprogrammene er det sideprogram der fokus er satt på forskjellige områder.

- Vi har et program der vi lar syv uavhengige kinesiske filmskapere skildre Kina av i dag. De ser på hvordan Kina forandres – og ser på de voksende forskjellene mellom fattig og rik, gammelt og nytt, sier Cato Fossum, programmedarbeider og katalogredaktør.

Ifølge ham er programmet svært bredt – og er laget i samarbeid med organisasjonen ”Cinema on the Edge” – som jobber tett sammen med det uavhengige filmmiljøet i Kina.

- Den tradisjonelle filmindustrien i Kina er veldig stor og profesjonell, men er samtidig knyttet veldig tett opp mot styresmaktene. Det er omfattende sensur – derfor er det viktig å vise de uavhengige stemmene, sier Fossum.

LES OGSÅ: - Folk skal være glad de ikke har sett de verste

Egen dataspill-seksjon

De ”vanlige” underseksjonene Horizont, Horizont Øst og Overdrive er – selvfølgelig – på plass også denne gangen, men nytt for i år er en seksjon viet dataspill.

- Det er en seksjon vi har kalt ”Game on” – og som tar for seg den rollen data- og videospill har i vårt samfunn, og den voksende betydningen de har i våre liv, sier Martha Otte.

I alt seks filmer med temaer fra dataspillverdenen skal vises – alt fra dokumentarer om verdensrekordholderen i Donkey Kong til en stillferdig dokumentar om hvordan man kan bruke dataspill til å håndtere sorg.

- Vi viser også en film som handler om hvordan kvinnelige spillere – som er 50 prosent av dem som spiller – blir utsatt for trakasserier, hets og trusler, sier Otte.

13 timer lang film

Åpningsfilmen på TIFF 2016 blir Margreth Olins ”Mannen fra Snåsa” – som iTromsø har skrevet om tidligere. Avslutningsfilm blir den irske spillefilmen ”Room” – som handler om en gutt og hans mor som lever i fangenskap hos en kidnapper – og hvordan deres liv utspiller seg etter at de klarer å flykte.

- Vi skal også vise den lengste filmen noensinne. Det er ” OUT 1, NOLIE ME TANGERE” av den franske regissøren Jacques Rivette. Det er en film som er til sammen nesten 13 timer lang, forteller Otte til slutt.