Nordnorsk gruppe i BBCs søkelys

Den Tromsø-baserte gruppa Gulløye spiller på Prelaten onsdag. Tirsdag kveld får de besøk fra den britiske rikskringkastingen.

SPILLER PÅ PRELATEN: Den Tromsø-baserte visegruppa Gulløye. Fra venstre: Ola Graff, Torje Graff, Thomas Larsen, Bodil Onsøien og Lillian Jensen. Foto: Rolf Parr 

kultur

Gulløye er en gruppe satt sammen av den rutinerte musikeren og musikkforskeren Ola Graff.

– Alle musikerne er håndplukket, de jobber til daglig som sang- og gitarlærere, sier mannen som for mange er kjent fra 70- og 80-tallets prisbelønte musikkollektiv Nordnorsk Visegruppe.

Les også: Slik blir neste års filmfestival

Norsk og samisk

I dag jobber Graff som musikkonservator ved Tromsø Museum via UiT, og det var her han kom i kontakt med BBC.

– BBC lager et program om musikken i nord under mørketida. De hadde kommet over musikken vår på nettet, og skal overvære konsertens generalprøve tirsdag.

Graff sier at Gulløyes kombinasjon av norsk og samisk musikk pirret interessen til den britiske allmennkringkasteren.

– På konserten onsdag skal vi blant annet spille Mari Boines «Gula Gula» – oversatt fra samisk til norsk.

iTromsø lykkes i å få kontakt med BBC-produsenten Andrew King, som bekrefter at Gulløyes musikk etter all sannsynlighet blir en del av deres radiosending fra Ishavsbyen.

– Gulløye illustrerer hva vi gjør her, når det kommer til folkemusikk, men vi har også snakket med andre artister som Anneli Drecker, Geir Jenssen, NOSO og koret Arctic Voices, sier King.

Les også: To nye band er klare for Bukta

Moderne og urbant

Gulløye beskriver seg selv som folkelig musikk, men noe forsøk på å gjenopplive Nordnorsk Visegruppe er det ikke, ifølge Graff.

– Vi er vel en slags grenseløs visegruppe, men av mer moderne og urban karakter. Uttrykket rommer også elementer av folkemusikk, jazz og klassisk.

Han forklarer at Gulløye har et nyere repertoar av musikk og lyrikk.

– Vi spiller viser av mange nordnorske låtskrivere og lyrikere. Blant andre Ragnar Olsen, Terje Nilsen, Helge Stangnes og Arvid Hansen.

Les også: Tromsø blant landets beste kulturkommuner

Urpremière på julevise

Gruppa er inspirert av den rike og spennende tradisjonen i form av viser og folkemusikk ifra nord, men deres innstilling om å dekke et bredt musikalsk spekter gjør at de også komponerer eget materiale.

– Vi har noen jævlig fine viser på lager, både tradisjonelle og selvskrevne. På onsdag blir det blant annet urpremière på en ny julevise vi har laget, sier Graff.