TIFF-visning i verdens minste kino

Filmfestivalen erobrer nye skanser når den legger ut to billetter daglig til festivalvisning i en 100 år gammel aviskiosk.

TRANGT: Kristian Gundersen (fra venstre), Martha Otte og Vibeke Olsen inviterer til festivalvisning i ferdens minste kino.  Foto: John Strandmo

HALLO I LUKEN: Vibeke Olsen (fra venstre), Martha Otte og Kristian Gundersen auksjonerer bort to eksklusive kinobilletter til inntekt for Bymisjonen.  Foto: John Strandmo

kultur

Skansen: Minifotostudioet Siste Skanse skal gjøre nytten som nytt visningssted i forbindelse med at Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) utvider kinotilbudet i nordbyen.

Mange roller

Den rundt 100 år gamle kiosken blir rammen for seks eksklusive filmvisninger i festivaluka. Det er imidlertid bare plass til to i «kinosalen», så det kan bli rift om billettene.

Ideen om å bruke Siste Skanse til TIFF-visning ble klekket ut av festivalsjef Martha Otte og fotostudiodriver Kristian Gundersen.

– Vi fant ut at vi også kunne vise åpningsfilmen «Mannen fra Snåsa» i kiosken. Vi strekker oss litt mer ut i byen. Det blir én visning hver kveld her, fra mandag til lørdag, klokken 19.30, sier Otte.

I tillegg til filmen om Snåsamannen, er det fem andre festivalfilmer som skal vises. Siden det blir trangt om saligheten i «kinolokalet» skal Kristian Gundersen både fungere som billettkontrollør, kinomaskinist, stedsansvarlig, frivilligansvarlig og popkornselger. På den lille plassen inni kiosken blir det akkurat plass til to stoler, kinolerret, prosjektør og grom kinolyd fra en av byens hifi-forhandlere.

LES OGSÅ: Disse kulturprosjektene får penger

Helaftens opplegg

– Vinduene skal tildekkes for at det skal bli helt mørkt inne. Lerretet blir vel rundt 42 tommer, men man blir sittende ganske nært, så det vil bli en god filmopplevelse, sier Gundersen.

Det er kommunen som eier den gamle kiosken, mens Bymisjonen disponerer den. Minifotostudioet Siste Skanse har åpent hver helg.

Billettene til åpningsvisningen skal auksjoneres bort til høystbydende, og inntektene går til Bymisjonens arbeid. Auksjonen vil foregå på Facebook, og den som vinner vil i tillegg til den eksklusive verdenspremièren på «Mannen fra Snåsa» også få være med på mottakelsen på Driv etterpå. Og det historiske kinoøyeblikket i kiosken blir foreviget på Polaroid.

LES OGSÅ: 90 filmer fra fjern og nær skal lyse opp januarmørket

Glad for tiltaket

– Det kan bli en fantastisk julegave samtidig som man støtter en god sak. Jeg tenker minstebudet starter på 1.000 kroner, sier Otte.

Siste frist for å gi bud er lille julaften klokken 12. Bymisjonen er glad for TIFFs initiativ.

– Jeg synes det er et kjempemorsomt tiltak. Bymisjonen er opptatt av å skape gode opplevelser og dette blir noe spesielt. Vi serverer årlig over 21.000 kopper kaffe og 7.000 middager. Alle bidrag er viktige, sier samfunnskontakt Vibeke Olsen i Bymisjonen.