Slik blir utstillingsåret for kunstmuseet

Nordnorsk Kunstmuseum fortsetter å ha fokus på samlingene i året som kommer. I tillegg kommer flere utstillingsprosjekt som presenterer skulptur og installasjon.

DIREKTØRAVGANG: 1. mars går Knut Ljøgodt av som direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum. Utstillinga «Treasures – Skatter» som åpner 20. februar vil bestå av hans valgte verk fra samlingene.  Foto: Helge Matland

kultur

Årets første nye utstilling i 2016 vil bli prega av at kunstmuseets direktør, Knut Ljøgodt, slutter 1. mars etter åtte år i stillinga. Hans andre åremålsperiode går da ut, og han har valgt ikke å søke om en ny.

I den forbindelse åpnes 20. februar ei ny utstilling som presenterer et bredt utvalg av verk fra samlinga, i hovedsak tilvekster fra hans tid som leder.

LES OGSÅ: Dette er den nye museumsdirektøren

Skatter

– Gamle mestere, Peder Balke, Knud Baade, Frida Hansen, Joan Jonas, Marit Følstad, Sverre Bjertnæs, Olav Christopher Jenssen, David Hockney med flere. Maleri, video, installasjoner og kunsthåndverk vil vise spennvidden i Nordnorsk Kunstmuseums samlinger – samtidig håper vi å kunne by publikum på noen overraskelser, kommenterer Knut Ljøgodt.

– Å arbeide med samlingene er en av de største gleder man har som museumsleder. Jeg synes det er spennende å få plukke fritt og presentere hva jeg synes er viktig for institusjonen, sier direktøren.

I forbindelse med utstillinga utgis boken «Treasures» i samarbeid med forlaget Teknisk Industri.

LES OGSÅ: Norsk-russisk kuntprosjekt starter i Tromsø

Installasjon og skulptur

Fra medio juni til medio september er det bildehoggeren og installasjonskunstneren Kjell Varvin (f. 1939) som overtar.

– Varvin arbeider med ulike materialer, blant anna industrielt metall, og er kanskje den betydeligste representanten for Arte Povera-bevegelsen her i Norge. Varvin er velkjent i kunstmiljøet og deltok blant anna på Festspillutstillingen under Festspillene i Nord-Norge i 2015, men allikevel ukjent for et større publikum. Med denne monografiske utstillinga ønsker Nordnorsk Kunstmuseum å trekke fram et viktig kunstnerskap, forklarer Ljøgodt, som nå presenterer sitt siste utstillingsprogram for Nordnorsk Kunstmuseum.

LES OGSÅ: Norsk samtidskunst til Svalbard

Fra veteranen Varvi beveger kunstmuseet seg fra midten av oktober og ut året til en yngre skulptør, Håkon Anton Fagerås (f. 1975). Han arbeider likevel klassisk og håndverksbasert med skulptur hogd i marmor i Carrara i Italia. Motivene er imidlertid henta fra vår samtid og ofte fra kunstnerens egen sfære. Fagerås har også arbeidet med monument av polfarerne Amundsen og Nansen.

Denne utstillinga produseres i samarbeid med Vigeland-museet i Oslo, som er første visningssted sommeren 2016.

LES OGSÅ: Nådde ikke opp