Tromsøs mest aktive kulturhus

I jubileumsåret 2015 arrangeres det 547 konserter i Tromsdalen kirke. Det gjør Ishavskatedralen til et av Tromsøs betydeligste kulturhus.
kultur

– Det skal godt gjøres om det er andre her i landet, enten vi snakker om kirker eller kulturhus, som kan vise til den samme store aktivitet når det gjelder konserter, sier Kristian Paulsen, daglig leder og kantor i Tromsøysund menighet.

Han synes det er stor stas å kunne være med og drive denne virksomheten hvor det store flertallet av konserter er arrangert av menigheta selv.

Rundt midnatt

Paulsen opplyser at det er det samarbeidet Tromsøysund menighet har med Hurtigruten som danner basis for den store konsertaktiviteten. Hver kveld når sørgående hurtigrute ankommer Tromsø, blir interesserte passasjerer kjørt med buss til Ishavskatedralen hvor de får oppleve en midnattskonsert med et program basert på nordnorsk musikk fremført av lokale, profesjonelle musikere.

– I tillegg har vi mer sesongbetonte åpne midnattskonserter; Midnattsolkonsertene om sommeren, og de senere årene også det vi kaller Nordlyskonserter som er kommet til vinterstid etter ønske fra reiselivsbransjen med den voksende nordlysturismen, forteller Kristian Paulsen.

10 årsverk

Til å spille på disse midnattskonsertene, har Tromsøysund menighet engasjert 14 musikere som til sammen har utført rundt åtte årsverk i 2015. I tillegg har menigheta tre fast tilsette kantorer i til sammen to årsverk.

– Vi har årskontrakter med musikerne og det blir satt opp en turnus for hele året for dem. slik kan de tilpasse det de gjør hos oss med annen virksomhet. Det er viktig for oss at vi kan være en aktør som gir musikerne en trygghet og utgjøre en basis i deres totale gjøren som frilansmusikere, sier Kristian Paulsen.

Orgelet

– Tromsdalen kirke er også attraktiv for organister fra hele verden som ønsker å komme hit for å holde konserter. Interessa er ikke blitt mindre etter at vi har fått renovert orgelet som nå låter som det var tenkt det skulle gjøre. Et lite problem er at orgelkonserter ikke er like populære blant publikum. Vi har derfor ikke vært i stand til å tilby særlig gode honorar til de tilreisende organistene. Men våre egne kantorer har sammen med eksterne holdt 60 orgelkonserter i kirka i løpet av året, opplyser Paulsen.

Den tredje kategorien konserter er dem som eksterne arrangører står bak, og som det har vært høysesong for nå med mange advents- og julekonserter. Også større arrangører som Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Nordlysfestivalen er inne som arrangører for konserter i Tromsdalen kirke.

Styrker musikklivet

Kristian Paulsen forteller at midnattskonsertene genererer inntekter som også kommer det øvrige musikklivet i menigheta til gode. Det gjelder blant anna korvirksomhet i menigheta, men også anna konsertvirksomhet i Ishavskatedralen.

– Det ville for eksempel vært umulig for oss å arrangert den store jubileumskonserten nå i november uten. Vi hadde ikke hatt rom for å invitere et av verdens fremste barokkensembler, Akademie für Alte Musik Berlin, til å spille Johann Sebastian Bach sitt store verk «Messe i h-moll» uten inntektene fra midnattskonsertene. sier daglig leder i Tromsøysund menighet, Kristian Paulsen.