Det er «Trolljegeren»-regissør André Øvredals (42) som nå annonserer at hans neste film i Norge skal handle om Roald Amundsen og hans erobring av Sydpolen i 1911.

– Jeg synes det er et spennende tema å lage spillefilm om. I 1999 kom den biografiske filmen «Frosset hjerte». Den var basert på Tor Bomann-Larsens biografi om Roald Amundsen, og vakte oppsikt da den kom ut fordi den viste flere sider av Amundsen som mange ikke visste om tidligere, sier Lena Aarekol ved Polarmuseet i Tromsø, som viser til at det i biografien kom det fram at Amundsen var både kynisk og arrogant, og blant annet sviktet broren sin.

Ofte på besøk i Tromsø

Polfareren hadde et nært forhold til Tromsø, hvor han blant annet kjøpte og bygde om båten «Gjøa» som han brukte under sin første ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen.

I Tromsø ble han ble også kjent med apotekeren Fritz Zapffe. De to ble gode venner og Amundsen bodde ofte hos Zapffe under sine besøk i byen.

Amundsen fikk ofte hjelp av Zapffe til å finne mannskap til sine ekspedisjoner, forteller Aarekol. Og det var slik Amundsen kom i kontakt med Helmer Hanssen – senere kjent som en av de fem første polfarerne som nådde Sydpolen på Roald Amundsens ekspedisjon.

Viktig mannskap

– Helmer Hanssen ble hentet fra Tromsø til ekspedisjonen til Nordvestpassasjen. Senere var han også med til Sydpolen. Han var god på fiske og selfangst, og kjente til ishavet. Kunnskapen han hadde fra å navigere seg fram i ishavet var gull verdt og var med på å finne den riktige veien til Sydpolen, sier Aarekol.

Når det nå skal lages film om ekspedisjonen, håper hun mannskapet også blir en sentral del av filmen.

– Det var deres arbeid og kunnskap som gjorde at de nådde Sydpolen, sier daglig leder ved Polarmuseet.

Godt egnet som spillefilm

Aarekol tror den planlagte spillefilmen om polfareren har stort potensial blant publikum.

– Ekspedisjonen til Sydpolen tror jeg kan egne seg godt som spillefilm. Amundsen er en kjent figur og ekspedisjonen til Sydpolen er en kjent hendelse. Dette var den ekspedisjonen Amundsen ble mest kjent for og som var mest vellykket.

– Mange vil nok synes det er interessant å se en slik historie bli gjenfortalt. I dag er det flere som går i de samme fotsporene som Amundsen til blant annet Sydpolen. Det er noe med slike eventyr som folk synes er veldig spennende, sier Aarekol.