Godt publikumsår for kunstmuseet

Etter at det ble satt publikumsrekorder for både 2013 og 2014, har også 2015 vært et godt publikumsår for Nordnorsk Kunstmuseum.

KUNSTSKATT: Stein Erik Hagen med Adolph Tidemands maleri «Bestemors brudekrone». Nordnorsk Kunstmuseum har i høst vist høydepunkter fra hans Canika Kunstsamling. Foto: Helge Matland 

kultur

Det har vært en jevn publikumsvekst ved Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM) de siste årene. I 2013 var det 23.822 besøkende ved landsdelens kunstmuseum i Tromsø. I 2014 økte besøkstallet til eventyrlige 28.623. Da tre besøksdager gjensto av 2015, var det 24.417 kunstelskere som hadde funnet veien inn dørene i kunstmuseets lokaler i Sjøgata 1.

– 2014 var på alle måter et fantastisk år for museet. Spesielt må Balke-utstillinga trekkes fram. Den skapte en svært stor besøksøkning, noe som igjen ga tidenes besøksrekord, kommenterer Cathrine Stene, økonomi- og markedssjef ved NNKM.

Suksess i London

– Vår Balke-utstillings suksess i Tromsø ble for øvrig fulgt opp med et enormt besøk i London da den i år ble vist i National Gallery med nærmere 240.000 besøkende, kommenterer Stene.

Dette gjør utstillinga til den mest sette utstillinga med norsk kunst i London noen gang.

– For oss har det vært urimelig å tro at vi i år kunne klare å følge opp fjorårets svært gode besøkstall som følge av den suksessen denne utstillinga hadde i Tromsø i 2014. Men det er verdt å merke seg at årets besøk er rundt 2,5 prosent bedre enn i det forrige rekordår i 2013. Dette til tross for at vi de to første ukene i år holdt stengt på grunn av ombygging av museumsbutikk og publikumsmottak, sier Cathrine Stene.

Andre visningssteder

– Vi har i har i 2015 hatt særlig stort fokus på vår nyåpna avdeling i Longyearbyen, Svalbard Kunsthall. Besøket der har vært svært godt, men vi har ennå ikke tallene derfra tilgjengelig, opplyser Cathrine Stene.

– I tillegg har vi stabilt gode besøkstall gjennom vårt landsdelsdekkende program, med rundt 10 000 besøkende fordelt på et titalls visningssteder i hele landsdelen. Og til slutt må vi berømme små og store skoler, i alle nordnorske fjorder og tettsteder, som tar imot våre vandreutstillingskofferter til skolebruk. Til sammen når vi mer enn 4 000 barn, utfor Tromsø kommune, gjennom våre 12 ulike vandreutstillinger, legger hun til.