Vakre toner for ei god sak

For 28. gang arrangeres det i Tromsø domkirke en romjulskonsert til inntekt for Kirkens Bymisjon.

KONSERTKLARE: Øving foran den 28. romjulskonserten til inntekt for Bymisjonen. I midten solistene Anne-Lise Sollied Allemano, Dmitrij Osadchuk (12) og Lars Lien. I orkesteret fra venstre: Leder Malfred Hanssen, Friederike Hinz, Aelita Stepanova-Osadchuk, Kirstin Indal, Elias Lien, Marianne Lund, Monica Machlik, Mario Machlik og Charles Garden. Foto: Helge Matland 

kultur

iTromsø møtte musikerne som stiller gratis opp for ei god sak på årets konsert som går av stabelen i dag, onsdag.

– Det er aldri noe problem å få folk til å stille opp. Så sant de er i byen konsertdagen sier alle som en ja, sier Malfred Hanssen.

Sammen med sin ektefelle Kirstin Indal har han hvert år stått spissen for arrangementet. Han leder orkesteret og tar seg av alle de praktiske gjøremålene som må til; får med seg musikere, ordner med å få låne domkirka som konsertlokale, finner noen som kan stemme cembaloen og sørger for at konserten blir annonsert.

Ingen utgifter

– Jeg synes det er fantastisk. Ikke bare stiller musikerne opp uten noen form for honorar, men menigheta stiller kirka gratis til disposisjon, i år stemmer Kristian Skogdal cembaloen uten å ta noe for det og byens aviser gir oss annonser uten å ta seg betalt. Dermed kan alt vi får av inntekter på konserten gå direkte til Bymisjonen – hver eneste krone, sier Malfred Hanssen.

Det selges ingen billetter til konserten. Det er fri inngang og åpent for alle. I stedet oppfordres publikum til å gi en gave ved utgangen.

– Dette ekskluderer ingen, og jeg tror inntektene blir vel så store som om vi tok billetter på vanlig måte, sier Malfred Hanssen.

Årets solister

I år kan denne konsertbegivenheten skilte med den yngste solisten noensinne. Den 12 år gamle fiolinisten Dmitrij Osadchuk har fått med seg en musikalsk arv fra sine foreldre, fiolinisten Aelita Stepanova-Osadchuk og pianisten Sergej Osadchuk, og har tatt godt vare på arven gjennom mye tid med øving gjennom de fire årene han har spilt instrumentet.

– Mamma er nok den som har lært meg mest, selv om jeg også spiller fiolin på Kulturskolen. Men de timene jeg har der blir altfor liten. Jeg er nødt til å øve mye hjemme, sier Dmitrij Osadchuk som gleder seg til konserten i domkirka.

Der skal han sammen med si mor i første sats av Vivaldis «Conserto grosso».

De to andre solistene er sopranen Anne-Lise Sollied Allemano, som nå er professor ved Musikkonservatoriet etter en stor internasjonal karriere, og saxofonisten Lars Lien som også underviser ved konservatoriet.

Foruten Malfred Hanssen (fiolin) og Kirstin Indal (orgel, cembalo, klaver), består orkesteret av Friederike Hinz, Aelita Stepanova-Osadchuk og Elias Lien (fioliner), Marianne Lund (bratsj), Monika og Mario Machlik (cello) og Charles Garden (kontrabass).