SENTRUM: Fylkesrådet i Troms gir 40.000 kroner i støtte til forfatterkollektivet Stabburet som har fem skriveplasser fordelt på ti leietakere.

Stabburet fyller behovet for en arbeidsplass og et fellesskap for skjønnlitterære forfattere og kulturarbeidere som baserer sitt virke på skrift.

Brukere av huset nå er Ingvild Holvik, Therese Bakkevoll, Morten Wintervold, Ron Røstad, Martin Rydningen, Hilde Kat. Eriksen og Irene Larsen.

Les også: Musikken som sov i 200 år

Arbeidsmiljø

Flere tidsskrifter har base i Stabburet, blant annet redaksjonen for det litterære tidsskriftet Kuiper (2005-2015), samt redaktøren for Nordnorsk Magasin & Nordkalottforlaget.

Stabburet tilbyr arbeidsplass og fellesskap til en gruppe kunstnere og kulturarbeidere som ellers ville sittet alene med skrivearbeidet.

Kollektivet ønsker også å bety noe for det øvrige litterære miljøet i byen, blant annet med arrangementer og tilbud på gjestearbeidsplasser for forfattere utenfor kollektivet.

– Det er et stort behov for at også forfatterne skal kunne ha et kunstnerfellesskap og arbeidsmiljø. Dette tiltaket er svært sparsomt med hensyn til kostnader sett i forhold til hva det gir. Litteratur er et satsingsområde i Den nordnorske kulturavtalen 2014-2017, sier fylkesråd for helse, kultur og næring, Willy Ørnebakk (Ap).

Les også: Vakre toner for ei god sak

Styrke litteraturen

Den nordnorske kulturavtalen gjelder årene 2014–2017, og Ørnebakk mener det er viktig at den følges opp for å styrke litteraturområdet.

– Til å følge opp avtalen skal det utvikles en litteraturpolitikk med målsetting å styrke nordnorsk litteratur i nær dialog med forfattere, forlag, festivaler, bibliotek og andre produsenter og formidlere. Formålet er at vi skal kunne bidra til bedre rammebetingelser for forfattere og for formidling av litteratur, sier fylkesråd Ørnebakk.