NOSO til Festspillene i Bergen

NOSO har inngått et storstilt samarbeid med Festspillene i Bergen og Opera Bergen om en fullscenisk oppsetning av «Barberen i Sevilla».

LILLY: Lilly Jørstad opptrer i rollen som Rosina når Festspillene i Bergen, NOSO og Opera Bergen samarbeider om å sette opp «Barberen i Sevilla». Foto: Helge Matland 

kultur

Premièren skjer 4. juni under Festspillene i Bergen på hovedscenen til Den Nationale Scene, med nye forestillinger også 6., 7. og 8. juni. Deretter står Bodø og Tromsø på lista over de heldige som får denne fullsceniske operaen på besøk.

I den sentrale rollen som Rosina vil festspillpublikummet i Bergen finne vår egen Lilly Jørstad, som vi nylig opplevde glitre i NOSOs Operagalla i Kulturhuset. Hun alternerer med Tuva Semmingsen i rollen.

Fornøyd operasjef

Operasjef i NOSO, Katharina Jakhelln Semb, er glad for dette unike samarbeidet.

– Dette er et veldig spennende, og det er første gang vi samarbeider med Festspillene i Bergen om å sette opp en opera, sier operasjefen.

Sprudlende

Det er ikke uten grunn at Rossinis «Barberen i Sevilla» er én av verdens mest spilte operaer: Sprudlende musikk fra begynnelse til slutt og en søt historie om den unge Rosina, som med god hjelp fra den oppfinnsomme barberen Figaro, endelig får mannen hun elsker. I tillegg kommer gjøglerier og intriger i stort monn.

– Hvis man først skal velge en opera som skal spilles på årets lyseste tid, så er ikke noe bedre enn «Barberen i Sevilla», mener Jakhelln Semb.

Jubileum

I 2016 er det 200 år siden premièren på Teatro Argentina i Roma, og sammen med Opera Bergen og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester presenterer Festspillene nå en helt ny oppsetning av den fargerike operaen. Her er det duka for både overdådig rokokko og moderne grafikk. I rollene opptrer kjente internasjonale og norske sangere sammen med symfoniorkesteret fra nord og lokalt kor fra Bergen.

– I Tromsø er vi særlig glad for at vi får oppleve den flotte mezzosopranen Lilly Jørstad igjen, hun har jo allerede satt i gang «operaåret» med en fantastisk prestasjon under vår Operagalla-turné som var en stor suksess. Lilly gjør rollen som Rossina, og det som er ekstra artig er at med den rollen har hun gjort med furore på La Scala i Italia. Hun har også spilt den i Roma, på scenen hvor «Barberen i Sevilla» ble urframført for 200 år siden. Så det er stas at vi får oppleve henne i Tromsø, avslutter NOSOs operasjef.

Arv og samtid

Forestillinga iscenesettes av slovenskfødte Rocc, som har hatt regien på flere enn 30 operaer på kjente scener i Øst-Europa. Han har også tidligere arbeidd med Opera Bergens oppsetninger, deriblant «Carmen» sommeren 2015.

– Selv 200 år etter premièren framstår «Barberen i Sevilla» som leken og aktuell. Rossini samla sine beste ideer i operaen. Han tok utgangspunkt i Beaumarchais› populære og vittige intrigestykket med samme navn og kombinerte det med virtuos musikk og det mest fornøyelige fra commedia dell`arte-tradisjonen. I vår versjon vil vi ivareta den rike arven fra barokken og samtidig koble den med et spennende visuelt uttrykk fra vår tid. Ikke minst vil vi underbygge forestillingas smarte humor som fremdeles får oss til å le – og tenke, forteller Rocc.