Åpningsfilmen rørte til tårer

Både publikum og regissøren selv slet med å holde tårene tilbake etter åpningsfilmen på TIFF.

FANTASTISK: Margreth Olin får en velfortjent tak fra regissørkollega Ole Giæver. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

SPE­SI­ELT: For tea­ter­sjef Nina Wes­ter var det en helt spe­si­ell opp­le­vel­se. Foto: To­bi­as Stein Ei­lert­sen 

TÅ­RER: Su­san­ne Ka­ta­ri­na Eli­siv Wat­te­rud ble rørt til tå­rer. Det sam­me var kjæ­res­ten og by­råd for opp­vekst, ut­dan­ning og id­rett Bra­ge Larsen Sol­lund (Ap). Foto: To­bi­as Stein Ei­lert­sen 

FOR­NØYD: Brød­re­pa­ret Ole Giæver og Mor­ten Giæver lik­te åp­nings­fil­men. Foto: To­bi­as Stein Ei­lert­sen 

kultur

Mandag kveld var det verdenspremière på «Mannen fra Snåsa» – som åpnet Tromsø Internasjonale Filmfestival i år.

– Fantastisk film, kom filmregissør Ole Giæver bort å sa til Margreth Olin etter premièren.

LES OGSÅ: Forventningsfull Olin

Overfor iTromsø utdypet den lokale filmregissøren hva han likte med filmen.

– En veldig sterk film. Du er ganske sliten etterpå. Det var mange inntrykk å fordøye både emosjonelt og mentalt. man fikk se menneskeskjebner i avgjørende øyeblikk i deres liv og hvilken måte det endret på, så det var både sterkt og veldig bra, sier Ole Giæver, som så filmen med sin bror Morten.

– Det var fint å se så mye av han (Joralf Jørstad), hans tanker og livet hans. Uansett hvilke holdninger du kommer inn med, så gjør han som person inntrykk uansett, selv om du er skeptisk eller åpen, sier Morten Giæver.

Rørt Olin

Margreth Olin slet med å holde tårene tilbake under takketalen etter forestillingen.

– Det var både fint og veldig deilig og endelig få vist filmen, det kjentes veldig bra. Jeg satt veldig pris på at folk lo godt og mye, og så var det også stille perioder med sukking. Etterpå kunne du se at publikum var beveget, så det var ikke det spor rart at jeg selv ble nokså rørt etterpå, sier Margreth Olin til iTromsø.

LES OGSÅ: Ingen har åpnet TIFF flere ganger enn Knut Erik (75)

Nå gleder hun seg til å se filmen i domkirka i Oslo tirsdag kveld og på Colosseum i hovedstaden dagen etterpå, med «Snåsamannen» selv til stede.

– Joralf er nesten 90 år og jeg skulle så ønsker han var her nå og fikk dele premièren med meg. Jeg gleder meg veldig til å se filmen sammen med han, sier Olin.

Tromsø har en meget spesiell plass for Olin, både som festival og by.

– Det var her jeg viste de første klippene under fjorårets festival og nå verdenspremièren også, så det var veldig passende. Tromsø har et veldig takknemlig publikum som vet og uttrykke seg, så det var veldig flott, sier Olin.

Spesielt for teatersjefen

For Hålogaland Teater-sjef Nina Wester, var det en ekstra spesiell forestilling.

– Margreth Olin sine filmer rører meg bestandig, uansett. «Snåsakaillen» har jeg vokst opp med. Han er fra området jeg er fra og jobbet sammen med faren min. Den kraften hans er utrolig fascinerende å se og filmen er et flott innspill til debatten om slike ting finnes eller ikke. Det er ingen tvil om at han beriker mange folk sine lov og dette er en film jeg kan anbefale på det varmeste, sier Nina Wester og legger til.

– Og så har bestevenninnen min laget musikken, så jeg er jo litt inhabil, smiler hun.

Traff byråden

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett Brage Larsen Sollund (Ap) var også til stede på åpningen.

– Filmen gjorde et utrolig sterk inntrykk på meg. Budskapet om å tro på godhet og at det gode er sterkest, er veldig fint portrettert på en sterk og god måte, sier Sollund.

LES OGSÅ: Knallhardt og vakkert

Han hadde med seg kjæresten Susanne Katarina Elisiv Watterud.

– Jeg har vært litt på TIFF tidligere, men aldri helt skjønt det når folk har snakket om TIFF-opplevelsen før nå. Dette var en film som virkelig fanget meg og nå har jeg skjønt den opplevelsen alle snakket om. Hvis det er dette de snakker om, så elsker jeg TIFF. Jeg satt og gråt og ble virkelig rørt, sier Watterud.


Tobias Stein Eilertsen