TIFF 2016

Dramatisk innspurt for Tromsø-film

Onsdag klokken 20.30 startet «kortfilmprogram 1» på TIFF, som blant annet inneholdt Endre Lund Eriksens «Dunder». Problemet var at filmen ennå ikke var ferdig.
kultur

Klokken var 20.30, og kortfilmregissørene fra «FFN Shorts» entret scenen for å presentere de seks kortfilmene som skulle vises i løpet av den neste halvannen time. Men et produksjonsteam manglet. Endre Lund Eriksen og Endre Skandfer var ikke på plass.

En representant for TIFF tok mikrofonen og informerte om at eksporteringen av filmen krasjet natt til onsdag og at teamet jobbet for fullt med å bli ferdig før visningen av de andre fem var ferdig.

– Det får bli en overraskelse om vi får se den eller ikke, sa representanten fra scenekanten.

Stress og tidsnød

Ute i gangen sto produsent Merete Korsberg Dalsbø og snakket med arrangørene om hvor lang tid de fikk.

– Dere bør være inne klokken 21.30, sa arrangøren.

Dalsbø løp ned til Filmverftet hvor Endre Lund Eriksen og regissør Endre Skandfer fortsatt slet med å eksportere filmen. Klokken var nå 20.45.

– Eksporteringen krasjer bare. Det ser ikke bra ut, sa Skandfer, som satt med en stor Mac-maskin, med «Dunder»-filmen foran seg.

Eriksen var derimot, som alltid, smilende og positiv.

– Vi klarer dette, sa Eriksen.

Hele verden med

– Det som er ekstra kjipt er at vi har folk i Australia, India og Europa som har jobbet med å rekke dette. Får vi den ut før fristen, rekker vi faktisk ikke å se gjennom den. Vi presenterer en film vi selv ikke har sett, sa Eriksen.

Skandfer skalv på hånda. Kunne dette virkelig gå? Klokken nærmer seg 21.30, og eksporteringen gikk omsider unna.

– Hva? Vi har fem minutter igjen nå! Vi tar min bil og kjører opp. Får vi den med, spurte Dalsbø på telefon til maskinisten på Fokus.

«Dunder» er også satt opp både torsdag, fredag og lørdag under TIFF. Lørdag er det attpåtil visning på Torget på utekinoen.

– Vi får i alle fall vist den der. Det er den virkelige premièren for oss, sier Eriksen.

Eksporteringen ble ferdig, og Skandfer røsket den flyttbare disken med seg og løp ut i bilen sammen med Dalsbø og Eriksen.

Da de ankom kinoen, gjensto det to minutter av den siste filmen.

– Vi rekker det, sa en lettet Eriksen.

Selv om ikke filmen var 100 prosent ferdigstilt, fikk gjengen presentert filmen og vist den fram til rungende applaus i sal 2.

– Vi er litt skjelven nå, men vi rakk det, sa Skandfer fra scenekanten.

– Hele staben har blitt motivert av dette målet. Så det var viktig å få vist den, selv om den ikke er helt ferdig, sa Eriksen.