Hedret avdøde musikere med årets Nordlyspris

Juryen har valgt å gi Nordlysprisen 2016 til to personer som begge døde i 2015, Ketil Vea og Sigmund Lillebjerka.

TIDLIGERE REKTOR: Komponist og tidligere rektor ved Musikkonservatoriet, Ketil Vea. 

FØRSTE PRISMOTTAKER: Sigmund Lillebjerka ble som den første tildelt Ilios-prisen i 2002. 

kultur

Nordlysprisen ble delt ut i går kveld under åpningskonserten for Nordlysfestivalen, og årets tildeling er spesiell på flere måter. Det er første gang den deles på to personer, og det er også første gang den gis til personer som er gått bort.

Prisvinnerne har det til felles at de har gjort en stor organisatorisk innsats for musikklivet i landsdelen, samtidig som de har vært betydelige komponister.

LES OGSÅ: "Som å oppdage en ny verden"

Ketil Vea

Ketil Vea ble født (1932) i Vesterålen og ble en av landsdelens store pedagoger og en lederskikkelse innen musikkutdanning i Norge.

«Uten hans engasjement for utdanning og ungdom – og hans arbeid med organisasjon og ledelse – så ville historien om nordnorsk musikkliv sett annerledes ut», skriver juryen for Nordlysprisen i sin begrunnelse.

Juryen har bestått av organisten Bjørn Andor Drage, bratsjisten Tørris Koløen Bakke og Zafer Özgen, prodekan ved Det kunstfaglige fakultet, UiT.

Rektor på konservatoriet

Her i Tromsø huskes han blant anna for sitt arbeid som rektor ved det som den gang het Nordnorsk Musikkonservatorium fra 1985 til 1989.

Som komponist hadde han den unike evnen å kunne skrive for de ensembler som bestilte verkene hans. Han skrev i mange forskjelligartede sjangrer, fra sarte solosanger til kammermusikk og store orkesterverk. Mange av hans verker var skrevet for solistene som urframførte dem, som blant andre tromsøpianisten Tori Stødle.

LES OGSÅ: Gir sine beste festivaltips

Virka i Bodø

Sigmund Lillebjerka (født 1931) kom opprinnelig fra Helgeland, men det var i Bodø han ble en markant kulturperson.

«Hans virke som pedagog, dirigent og musiker ble av stor betydning for generasjoner av musikere. Særlig ble han en viktig mentor for det aktive og unge musikermiljøet i Bodø på 1970-tallet. Flere av disse er i dag profesjonelle utøvere på høyt internasjonalt nivå», skriver juryen blant anna i sin begrunnelse.

Hans sønner Sveinung og Ørnulf Lillebjerka spiller i dag i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Juryen trekker også fram Lillebjerkas innsats for opprettelsen av Bodø Sinfonietta og hans bidrag til å skape forståelse for samtidsmusikken, blant anna.