Enorm interesse for operasangerjobb

De neste årene skal Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) gjøre flere store operaproduksjoner. Nå er jakta på sangere i gang.

OPERASJEF: Operasjef Katharina Jakhelln Semb i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Foto: Marius Fiskum 

kultur

Seinvinteren eller tidlig vår 2017 skal NOSO presentere operaen «Ariadne auf Naxos» av Richard Strauss. Høsten 2018 står Mozarts «Don Giovanni» for tur. Ett år senere skal det være klart for en nordnorsk opera; Ole Olsens «Lajla». Til alle disse oppsetningene jakter NOSO nå sangere.

– Bortsett fra tittelrollen i «Adriane auf Naxos» skal vi nå besette alle roller til disse tre produksjonene. Vi har en søknadsfrist som går ut kommende mandag. Søknadene renner inn, og jeg regner med at det vil komme enda flere fram mot fristen, opplyser NOSOs operasjef, Katharina Jakhelln Semb.

Audition

– Neste trinn i arbeidet med å besette rollene er at vi om en måneds tid gjennomfører audition. Vi har satt av datoene 6. og 7. mars til audition i Oslo hos Den Norske Opera og Ballett. Dagen etter har vi forflytta oss til Tromsø hvor vi avholder audition i våre egne lokaler i Kulturhuset, fortsetter operasjefen.

– Jeg har hørt gjennom opptakene som søkerne har sendt med sine søknader, og de bekrefter at vi i Norge nå har enn gullalder når det gjelder sangere. Vi har mange gode sangere av internasjonalt nivå. For oss er det viktig å holde egen prøvesang. I tillegg til å finne de rette sangerne til rollene i de planlagte storproduksjonene, så gir det oss også en mulighet til å knytte kontakter og skaffe oss en oversikt som kan være nyttig med tanke på andre produksjoner, sier Katharina Jakhelln Semb.

LES OGSÅ: NOSO til Festspillene i Bergen

Hver sesong

Hver sesong setter Nordnorsk Opera og Symfoniorkester opp større og mindre operaproduksjoner – både nyskrevne og veletablerte operaer. Blant tidligere produksjoner er «Teskjekjerringa» (2011), «La Bohème» (2012), «Der Schöne Tod» (2013), «La Traviata» (2013) og «KibergOdysséen» (2014). Sistnevnte var et samarbeid med Festspillene i Nord-Norge, Hålogaland Teater og Barents Event, og forestillinga turnerte til Tromsø, Bodø og Vardø høsten 2014.

– Våren 2015 ble operaen «Eugen Onegin» satt opp som fullscenisk opera, og i fjor høst markerte vi oss med den spennende operaproduksjonen «NORA – too late», hvor Jon Fosse var librettist og den kinesiske komponisten Du Wei hadde skrevet musikken. Siste store opera-happening var operagalla-turneen som spilte for utsolgt hus til strålende omtaler i Alta, Bodø og Tromsø, opplyser Jakhelln Semb.

LES OGSÅ: Roman behandler instrumenter med "spa"

Samarbeid med Bergen

I år blir det opera i juni. NOSO har inngått et storstilt samarbeid med Festspillene i Bergen og Opera Bergen om en fullscenisk oppsetning av «Barberen i Sevilla».

Premièren skjer 4. juni under Festspillene i Bergen på hovedscenen til Den Nationale Scene, med nye forestillinger også 6., 7. og 8. juni. Deretter står Bodø og Tromsø på lista over de heldige som får denne fullsceniske operaen på besøk.