Kjendiskomiker elsker denne Tromsø-scenen

Fredag gjør standup-kjendisen Dag Sørås det første av tre premièreshow av forestillingen «Ekkokammer» på Kulturhuset. Valget av premièreby og lokale er ikke tilfeldig.

MØRK HUMOR: Narvikværingen Dag Sørås gjør tre premièreshow av sin nye forestilling «Ekkokammer» på Kulturhuset i helga. Foto: Jim R. Didriksen 

VERKSTEDET: Dag Sørås diggerå opptre på Verkstedet. På dette bildet er det Heidi Solheim som står på den kjente scenen.  Foto: Tor Farstad, Tor Farstad

kultur

Narviks store sønn studerte i Tromsø fra 1999 til 2001 og har mange gode minner fra en tid preget vel så mye av fest som studier.

– De to forrige showene mine har også hatt premierer i Nord- Norge, men Tromsøs størrelse og mitt sentimentale forhold til tiden da jeg flyttet hjemmefra taler til byens fordel, sier Sørås.

– Jeg liker meg veldig godt i den kjelleren på Kulturhuset (Verkstedet, red.anm.). Det er mye bedre enn å stå foran 45 apatiske fylliker i en pub på Finnsnes, haha!

– Jeg har runkevitser, også!

Dag Sørås kommer inn på en rekke temaer i forsøket på å forklare innholdet i standup-forestillingen «Ekkokammer».

– Akkurat nå sitter jeg og skriver litt om Thomas Quick. Ellers kommer jeg vel inn på alt fra psykiatriske diagnoser, IS og bevæpnet politi. Der er egentlig ganske mørke greier.

– Du virker lite opptatt av billige punchlines og lettbeint underholdning. Stemmer det?

– Ja, men jeg har jo runkevitser også, haha! Selv om jeg har mørk humor, vil jeg jo ikke gjøre folk deprimerte. De beste vitsene beveger seg på grensen til hva folk aksepterer.

LES OGSÅ: Dag Sørås booket til Håp i Havet

Holder seg oppdatert

– Hva synes du om merkelappen «intellektuell» komiker?

– Det er et pretensiøst ord jeg har et anstrengt forhold til. Jeg forsøker å holde meg oppdatert på hva som skjer i verden, og de beste komikerne sier hva de virkelig mener.

– Jeg har ikke noe imot banale punchlines, men for mange slike blir bare tomt og kjedelig. Sånne komikere synes jeg bare synd på, og man ser ofte at de dør litt på innsida i løpet av showet.

LES OGSÅ: Sørås om tromsøværinger: - Oppegående folk som tar humoren min

Katastrofal generalprøve

Sørås har også gjort noe så sjeldent som å turnere utenlands, med et show på engelsk.

– Det gikk overraskende bra, etter en katastrofal generalprøve i London, hvor syv av de 25 i salen gikk før jeg var ferdig.

Dagen derpå sto narvikværingen på scenen på Hammersmith Apollo, foran flere tusen tilhørere.

– Jeg fikk muligheten til å varme opp for min helt Doug Stanhope. Jeg gikk fra null selvtillit til et definitivt karrierehøydepunkt i løpet av ett døgn.

– Det blir vanskelig å toppe, selv i Tromsø, men jeg er sinnssykt glad for at billettsalget har gått over all forventning.