Nå braker UKM løs igjen

iTromsø viser den lokale finalen live

Tromsø-finalen i UKM kan du se direkte på itromso.no søndag.

KLAR: Fra venstre Erling Solvang, kommunekontakt i UKM, PR-leder Henrik Falck Mentzoni, og Kulturhuset-sjef Erik Smith-Meyer. I bakgrunnen bandet Alärm, et av bandene som spiller på UKM, fra venstre: Sigurd Skogdal, Franziska Lärm og Imre Isaksen. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

SPILLER: Alärm, et av bandene som spiller på UKM, fra venstre: Sigurd Skogdal, Franziska Lärm og Imre Isaksen. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

kultur

Om du ikke selv tar turen til Kulturhuset søndag for selve hovedfinalen i UKM (Ungdommens kulturmønstring), er det mulig å følge hele sendingen direkte hos itromso.no.

– Det er en del av «Understrøm»-samarbeidet vi har hatt, så selve hovedfinalen sendes direkte fra klokken 18 søndag 28. februar, sier kommunekontakt i UKM, Erling Solvang til iTromsø.

LES OGSÅ: Unge Tromsø-musikere skal dele scene med store stjerner

Selve hovedfinalen på søndag er en samling av det sterkeste bidragene fra fredag- og lørdagsforestillingene.

Vinnerne av finalen på søndag, går videre til fylkesfinalen.

– Mange artister som har gjort det bra i senere tid, blant annet Dagny, startet på UKM.

Tilbake på Kulturhuset

Etter noen år borte fra Kulturhuset, er UKM nå tilbake midt i bykjernen.

– Vi har vært på Tromstun skole de siste årene, så jeg er veldig glad for at vi nå er tilbake her, sier Solvang.

LES OGSÅ: Kultur skaper verdier

Sjef på Kulturhuset, Erik Smith-Meyer, mener det er viktig.

– De får stå på en profesjonell scene der alt er proft fra billettsalg til lys og lyd. De får kjenne på følelsen av det, og det tror jeg er veldig bra. Det blir noe helt annet enn å fremføre i en gymsal. Vi er glad for å gi de unge talentene en skikkelig scene, sier Smith-Meyer.

Skjer mye før

Men før selve finalen skjer det veldig mye.

– Allerede tirsdag begynner det med BKM (Barnas kulturmønstring), for de fra 9–13 år, i foajeen på Rådhuset. Scenen er allerede oppe og det vil bli en mønstring der 18.30 for de litt yngre, sier Solvang.

I løpet av den kommende uken vil det også bli mye kursing.

– Alt foregår på Stakkevollan. Det vil bli kurs i livekamera bruk, der ungdommen kan lære seg å filme/livestreame konserter og lærer seg det. NODA (nordnorsk design) har også to kurs, et arkitekturkurs om å lage ting i snøen og et 3D-kurs, i hvordan å jobbe med det på datamaskin. I tillegg vil det være et studiokurs, der man kan lære seg studioteknikk og lære hva som skal til for å bli studiotekniker, forklarer Solvang.

Kursene er for ungdom i alderen 13–18 år.

Stor dansetropp

Men også på kulturskolen skjer det ting.

– Det kommer opp 16 russiske, seks finske og seks norske dansere som er en del av Arctic Youth Festival. Det er UKM Fylke sitt bidrag, og det hele skal kulminere i et symposium som blir vist på Kulturhuset. Det er finske instruktører og fra alderen 14 år og oppover. per nå er det fire ledige plasser til å være med på det.

LES OGSÅ: Sjekk stemningen på Kakkmaddafakka!

Dansekurset starter i neste uke.

Men i løpet av denne uken, må folk skynde seg hvis de har kunstverk de vil stille ut.

– Det vil bli kunstforestilling fra neste mandag til fredag. Fristen til å melde på til UKM er førstkommende fredag, så her er det bare å skynde seg, sier Solvang.

Gleder seg

Et av banene som spiller på UKM, er Alärm, bestående av tre 17-åringer fra musikklinja på Kongsbakken videregående skole.

– Jeg har vært med på UKM tidligere, så vi har satt sammen et lite band. Vi spiller musikk i popsjangeren, sier Imre Isaksen.

Målet er å nå hele veien til landsfinalen.

– Ja, klart det er målet. Og å ha det gøy, sier Sigurd Skogdal.