SENTRUM: Onsdag ble det kjent at Oslo-restaurantene Maaemo, Kontrast, Statholdergaarden, Fauna, samt Stavanger-restauranten RE-NAA fikk tildelt stjerner i Michelin-guiden. Den anerkjente guiden kan nærmest regnes som restaurantbransjens Oscar-pris, og i år er første gang en restaurant utenfor Oslo fikk en stjerne. Men når skal en Tromsø-restaurant settes på Michelin-kartet?

– På sikt tror jeg at det er mulig å få en stjerne til Tromsø, mener Petter Markussen, kokk og daglig leder i Opplæringskontoret for hotell, restaurant og reiseliv i Troms.

Ressurskrevende

Men å bli en «Michelin-restaurant» er ikke lett – og det er i alle fall ikke billig.

– Hvis man ser på RE-NAA så har de gjort helt om på sin restaurant de siste årene, ved å blant annet gå fra 60 til 20 sitteplasser – og beholdt den samme staben. Det forteller litt. Det er kostnadskrevende, og per dags dato er det ingen andre enn Statholdergaarden som kan vise til at de faktisk tjener penger, sier Markussen.

LES OGSÅ: Nå får Tromsø sin egen nordlysvin

Han mener det absolutt er bra restauranter i Tromsø som kan havne i Michelin-guiden i fremtiden. Men det kan gå noen år.

– Det er kjent at Michelin-guiden skal utvides. Ettersom Michelin-guiden har vært vanskelig å komme med i har nordiske restauranter trykket White Guide til sine bryst. Der kom to Tromsø-restauranter med sist. Men hvis det nå begynner å røre på seg i Michelin-guiden, er det muligheter, sier han.

Bra restaurantmiljø

Han nevner blant annet Emmas Drømmekjøkken, De 4 Roser, og Compagniet som mulige kandidater.

– Og så har vi Gunnar Jensen på Mathallen, som har utmerket seg. Vi skal være stolte av de restaurantene vi har, selv om de ikke har stjerne, sier Markussen.

Han mener byen både har gode kokker, gode råvarer og flinke mennesker som driver restauranter her.

– Jeg vet at flere Michelin-restauranter bruker nordnorske råvarer, sier Markussen.

Først Bib Gourmand

Kjøkkensjef på Mathallen, Gunnar Jensen tror også det finnes et potensial i Tromsø. Men også han tror det vil ta noen år.

– Det som kanskje blir å skje er at det kommer en Bib Gourmand før en eventuell stjerne, sier han.

En Bib Gourmand ligger noe under en stjerne i Michelin-guiden.

– Det er flere restauranter jeg tror kan fortjene det her, slik som Emmas og De 4 Roser. Og kanskje Mathallen, sier Jensen.

Ser på helheten

Jensen er enig i at det er ressurskrevende å jobbe mot en Michelin-stjerne. Og det kreves mye fra restaurantene.

– Det krever at man har opparbeidet et godt rykte, både innenfor bransjen og selvfølgelig blant folk. Det krever også at man klarer å gjøre gode ting hele året med alle råvarer som er. Men det er ikke kun maten som blir vurdert. De ser på en helhet – service, beliggenhet og lokalet, sier han.

Om noen år tror han at guiden vil bevege seg lenger nord i landet.

– At de nå vurderer restauranter utenfor Oslo er et langt steg på vei.

HAR TRO: Petter Markussen, kokk og leder i Opplæringskontoret for hotell, restaurant og reiseliv i Troms (til venstre) og kjøkkensjef hos Mathallen, Gunnar Jensen har tro på at Michelin-guiden vil besøke Tromsø i fremtiden. Foto: