Banken sikret russisk toppkunst til museum

Et monumentalt fotoverk av den internasjonalt høyt anerkjente russiske kunstnergruppa AES+F er donert til Nordnorsk Kunstmuseum.

FOTOVERK: Det monumentale fotoverket fra serien «The Feast of Trimalchio» av det russiske kunstnerkollektivet AES+F blir nå å finne i Nordnorsk Kunstmuseums samling. 

kultur

– Det er med glede vi kan meddele at Sparebanken Nord-Norge har donert et verk av den russiske kunstnergruppen AES+F til Nordnorsk Kunstmuseums samling, opplyser Knut Ljøgodt, direktør ved kunstmuseet.

AES+F er et russisk kunstnerkollektiv bestående av Tatiana Aramazova, Lev Evzovich, Evgeny Svyatsky og Vladimir Fridkes. Gruppa arbeider i hovedsak med video og fotografi og er kjent for sin polerte estetikk. AES+F regnes som Russlands mest fremgangsrike, internasjonale kunstnere etter Sovjetunionens fall. Disse kunstnerne har blant anna stilt ut på Venezia-biennalen, i Tate Britain i London, Moderna Museet i Stockholm, Centre George Pompidou i Paris samt Moscow Museum of Modern Art.

LES OGSÅ: Etter 11 år vender han tilbake til byen med ny utstilling

Monumentalt foto

Videoinstallasjonen «The Feast of Trimalchio» av AES+F ble vist i Festspillutstillinga under Festspillene i Nord-Norge i 2015. I tillegg ble det gjennomført ei visning i Kunsthall Svalbard, Nordnorsk Kunstmuseums avdeling i Longyearbyen, i samarbeid med Festspillene.

– Det er et monumentalt fotoarbeid fra samme serie, «The Feast of Trimalchio», som nå er erverva til Nordnorsk Kunstmuseum, opplyser Ljøgodt.

LES OGSÅ: Nina Wester gir seg før kontraktslutt

Innkjøpet er muliggjort takka være en pengegave fra SpareBank 1 Nord-Norge i forbindelse med museets 30-årsjubileum i fjor.

Viktig supplement

– Vi er svært glade for at vi endelig har fått AES+F representert i Nordnorsk Kunstmuseums samling. Dette verket vil bli et viktig supplement til andre samtidsverk i museets eie, sier avtroppende direktør Knut Ljøgodt.

Påtroppende direktør Jérémie McGowan er enig.

– Etter min mening vil museets profil bli stadig mer internasjonalt retta, og dette verket føyer seg fint inn i denne strategien, sier McGowan.

LES OGSÅ: Ber staten ta mer av NOSO-regningen

Også styreleder Sissel Knutsen Hegdal slutter seg til gleden over at Nordnorsk Kunstmuseum nå får dette verket i hus.

– Vi er takknemlige for at Sparebanken Nord-Norge både ved denne og tidligere anledninger har støtta kunstmuseet i sine bestrebelser på å bygge opp ei samling på høyt nivå, kommenterer styrelederen.