Dagfinn Bakke tilbake i Tromsø

Etter 11 år er Dagfinn Bakke (82) tilbake i Tromsø med 24 nye akvareller og et utvalg sjelden grafikk fra sitt lange kunstnerskap.

TITTELBILDET: «Arktisk Aurora» er tittelen på både denne akvarellen (46 x 53 cm) og hele utstillinga Dagfinn Bakke åpner hos Krane Galleri torsdag. 

UTSTILLER: Dagfinn Bakke stiler ut hos Krane. 

Dagfinn Bakke
  • Født i Lødingen 1933
  • En bauta innen nordnorsk billedkunst
  • Har bodd i Svolvær siden 1956
  • Avistegner i Lofotposten 1956–1992
  • Har illustrert mer enn hundre bøker – blant dem Arthur Arntzens Oluf-bøker
  • Har hatt ei rekke utstillinger i inn- og utland
  • Hurtigruteskipene MS «Nord-Norge» og MS «Finnmarken» er blant flere større utsmykkingsoppdrag
  • Er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Nordnorsk Kunstmuseum, Norsk kulturråd og flere andre offentlige samlinger
  • Aktuell: Åpner torsdag denne uka utstilling hos Krane Galleri
kultur

Det er hos Krane Galleri denne bautaen i nordnorsk kunst åpner utstillinga «Arktisk Aurora» torsdag denne uka, ei utstilling som blir stående fram til påske.

– Jeg har hatt mange utstillinger i Tromsø, både i kunstforeninga, Galleri Embla og sist i Galleri Brevik. Nå er det 11 år siden sist, og jeg ser fram til å komme tilbake. Jeg er alltid blitt godt mottatt av publikum i Tromsø, og jeg gleder meg til å presentere utstillinga hos Krane Galleri for både gamle og nye publikummere, sier Dagfinn Bakke (82).

Oluf-illustratøren

Mange vil kjenne Dagfinn Bakke fra hans samarbeid med Arthur Arntzen. Bakke har illustrert alle Oluf-bøkene og de øvrige humorbøkene signert Arthur Arntzen.

– Helt fra første utgivelse på slutten av 1960-tallet har Arthur Arntzen vært en kjempeflott kar å samarbeide med. Latteren satt alltid løst når vi møttes og diskuterte hvordan illustrasjonsarbeidet skulle løses. Samarbeidet har rett og slett vært energigivende for meg. Så jeg håper jeg møter ham i forbindelse med at jeg nå kommer til Tromsø for å åpne ny utstilling, sier han.

LES OGSÅ: Nina Wester gir seg før kontraktslutt

Mangesidig kunstner

Bakke har hatt mange bein å stå på som kunstner. I mer enn 35 år var han avistegner i Lofotposten. Han har gjort store utsmykkingsoppdrag, blant anna på hurtigruteskipene MS «Nord-Norge» og MS «Finmarken».

En stor produksjon som maler og grafiker er også kommet fra hans hånd. Dagfinn Bakke er innkjøpt av sentrale kunstinstitusjoner som Nasjonalgalleriet, Norsk kulturråd, Nordnorsk Kunstmuseum og Riksgalleriet.

Naturopplevelser

Dagfinn Bakke blir sett på som en fin formidler av naturopplevelser. Han bor ved kysten og opplever landskapet og alle dets fasetter; regn, lys, sol, vind, skiftningene, kreftene og dramatikken. Mange sier de opplever naturen sterkt gjennom bildene til Bakke, det gjør ham glad.

– Men mitt landskap er også det milde, det gjestfrie, hvor sinnet blir leda inn i et harmonisk rom, hvor trivialiteter blir borte og bevisstheten gis anledning til kontemplasjon, sier han.

LES OGSÅ: Nå etablerer de seg endelig i Tromsø

Nordlyset har lenge hatt en stor rolle i bildene til Bakke. Han jobber i en landsdel hvor nordlyset gjennom en stor del av mørketida spiller opp med sitt register i farger og bevegelser.

– Jeg har alltid vært fascinert av nordlyset. Som maler kan jeg ikke tenke meg noe bedre måte å skildre nordlyset på enn i akvarell, sier Bakke.

Ferske akvareller

Og det er mye av både nordlys og nordnorsk kystlandskap i bildene Dagfinn Bakke har med seg til Krane Galleri.

– Akvarellene er et resultat av det jeg har jobba med de senere årene. Bildene er malt i 2014 og 2015 pluss et par også fra i år, og jeg er glad for at jeg fortsatt har helse til å holde på med dette, noe som slett ikke er selvsagt i min alder. På en annen side så er det nok også helsegivende, både for kropp og hode, at jeg fortsatt kan holde på, sier Bakke som i 2013 fikk diagnosen beinmargskreft, men som etter det han selv karakteriserer som ei god behandling, kom seg på beina igjen.

LES OGSÅ: Kulturveteran hedret med veldedighetspris

I tillegg til 24 akvareller har han også noen litografier med på utstillinga.

– Dette er bilder som mange har spurt etter, men som har vært utsolgt. Jeg har gått gjennom mine arkiv og funnet noen bilder det bare er ett eksemplar igjen av, forteller kunstneren Dagfinn Bakke.