Skandinavias største mosaikk er flytteklar

Om omtrent en uke vil det 2,2 tonn tunge kunstverket være klart til flytting, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår.

KUN HANEN GJENSTÅR: Denne uka legger Marit Bockelie sist steinene på verket «Hanen». I løpet av våren starter arbeidet med å flytte det gigantiske verket. Foto: Lena Verås Eriksen 

BIDRAR: Isabel Ferreira og Marit Bockelie har jobbet sammen i omtrent ni måneder for å få ferdig mosaikkprosjektet. Her står de foran delen som gjenstår, og det er «bare» trompeten til hanen, samt ansiktet til den som mangler utsmykking. Foto: Lena Verås Eriksen 

kultur

Marit Bockelies massive mosaikk-kunstverk «Hanen» er snart klar for flytting.

Siden juni 2015 har hun og Isabel Ferreira arbeidet i det gamle teorifagbygget for å få i stand det seks meter brede og 13 meter høye kunstverket som skal pryde Gyllenborg skole.

LES OGSÅ: Stolt som en hane

– Spesiell følelse

Kunstverket består av totalt fem deler som til sammen skal danne et kunstverk. Hver del veier rundt 500 kilo, og hele kunstverket har en vekt på til sammen 2,2 tonn. Det vil si at det å flytte kunstverket fra arbeidsplassen til skolen krever mye logistikk, men de håper at det vil skje i slutten av april eller en gang i mai.

– Det er mye arbeid som ligger bak, og vi har jobbet omtrent hver dag i ni måneder for å få det klart. Det er en spesiell følelse at vi nå snart er ferdig, sier Bockelie.

Synlig kunstverk

Bockelie og Ferreira har tidligere jobbet sammen med mosaikkunstverket på Torgsenteret, og hun har vært Bockelies høyre hånd gjennom dette gigantprosjektet. Hun har tidligere arbeidet med utsmykking av slott og kirker i Portugal, hvor hun kommer fra. Hun er ikke tvil om at dette kunstverket vil sette sin preg på hele bybildet i Tromsø.

– Jeg synes at dette er et viktig prosjekt for byen. Turister kan se det fra fjellheisen og fra hurtigruten. Det gjør nok folk interesserte, sier hun.

LES OGSÅ: – Jeg håper alltid at mitt neste verk skal bli mitt beste verk

Arbeid som gjenstår

Det er kun utsmykkingen av hodet til den berømte hanen som gjenstår før kunstverket skal flyttes. Hvilken dato den offisielle avdukingen vil finne sted, er fortsatt usikkert.

– Det er en god del jobb som gjenstår når vi får det på plass. Da må rommene mellom bitene fylles igjen. Det vil ta litt tid, forklarer Bockelie.

LES OGSÅ: Etter 11 år vender han tilbake til byen med ny utstilling

Prislappen på kunstverket er om lag 1,2 millioner kroner, og de har kun fått inn halvparten i sponsormidler. Dette betyr at de to kunstnerne har måtte jobbe mye gratis.

– Vi skulle gjerne hatt flere sponsorer, men det har vært vanskelig, sier de to.

Til tross for utfordringer når det kommer til sponsormidler, er begge veldig stolte over arbeidet som er blitt gjort.

– Vi har jobbet raskt. Vi brukte ni måneder på verket som henger på Torgsenteret. Det er omtrent like lang tid som vi har brukt på dette, sier Bockelie.

– Det er det største mosaikkprosjekt i Skandinavia. Det er vi veldig stolte over, legger Ferreira til.