I forestillingen er det nettmobbing og vennskap som står på agendaen. Danseelevene ved Kongsbakken videregående skole er innom både folkedans, breakdance, hip hop, lyrisk jazz, jazz og moderne dans.

Men det er ikke dansestilene som er viktigst i denne forestillingen, ifølge danselærer og regissør Katharina Lund, som er en av fem som har jobbet med koreografien i «BFF».

- Vi er innom mange forskjellige dansestiler, men det som er viktig her er å formidle historien, mener hun.

– Inspirerende

«BFF» er en forkortelse for «best friends forever» og handler som nevnt om mobbing, og i danseforestillingen følger vi to jenter fra de går i barnehagen og er bestevenner, til de etter hvert kommer i tenårene og den ene av dem blir frosset ut.

– Det er en veldig inspirerende forestilling å jobbe med fordi det handler om nettopp mobbing. Det er mye av det, og her viser vi fram hvordan folk har det i skolen, sier Julia Alieva (17).

Fryses ut

Hun spiller en av hovedrollene i forestillingen sammen med Ksenia Shchetneva (19).

- Jeg er hovedbitcha, og Ksenia er offeret, sier 17-åringen.

– Det er når de to jentene kommer i tenårene, at utfrysingen starter. Men så blir det presentert nye venner, og da føler jeg meg tryggere, sier Shchetneva, som har rollen som mobbeofferet.

Mot slutten av forestillingen kommer de to jentene overens igjen, men bestevenner blir de aldri slik de var til å begynne med, forteller de to elevene.

– Noen vil føle et ubehag

– Dette temaet er veldig samfunnsrelatert og er noe det snakkes om overalt og i media, sier Shchetneva.

Nå skal danseelevene ved Kongsbakken rundt på skoler i Tromsø for å vise forestillingen for ungdom mellom syvende og tiende klasse.

– Noen vil nok føle et ubehag når de ser forestillingen. Det er så stygt at noen kan gjøre sånt mot andre. Jeg håper folk tenker seg om, sier Alieva, som håper forestillingen vil treffe en nerve hos publikum.

Eventyret om Snøhvit

Danselærer Katharina Lund forteller at forestillingen opprinnelig skulle ta utgangspunkt i eventyret om Snøhvit.

– Vi fant ut at eventyret egentlig handler om mobbing. Men så ble det litt mye prinsessekjoler, og vi bestemte oss for at vi måtte ha det litt mer i tiden. Da endte vi opp med mobiltelefoner og nettmobbing, sier Lund.

Aktuelt tema

Etter at de begynte planleggingen av «BFF» før jul, har temaet knyttet til mobbing ofte vært tatt opp i media.

– Det har vært mye fokus på det, og slik sett er forestillingen også veldig aktuell. Dette er et viktig tema å ta opp, konstaterer hun.

– 7.–10. klasse er målgruppen vår, og vi har laget forestillingen slik at de skal skjønne den. Det hele ender med en åpen slutt mellom de to jentene, men den viser at det er forsoning mellom dem, sier Lund.

VAR BESTEVENNER: Julia Alieva (17) og Ksenia Shchetneva (19) spiller to jenter som var bestevenner som barn. Foto: Trond Tomassen
BLIR FROSSET UT: Når jentene kommer i tenårene, fryses Ksenia Shchetneva (19) ut av gjengen. Foto: Trond Tomassen
MOBBING: Forestillingen «BFF» tar opp et dagsaktuelt tema hvor mobiltelefoner og nettmobbing er hovedfokuset. Foto: Trond Tomassen