Klarinettveteran nekter å gi seg – nå er han hedret av kongen

Håkon Stødle er blant landets fremste på klarinett. Nå kan han smykke seg med Kongens dekorasjon for lang og iherdig innsats. Men pensjonisten har ingen planer om å gi seg.

HEDRET: Håkon Stødle (nummer to fra venstre) fikk onsdag Kongens fortjenestemedalje for sitt virke som klarinettist og underviser ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Her er han omkranset av ordfører Jarle Aarbakke, forslagsstiller Bernt Johan Ottem og dekan Kjell Magne Mælen. Sistnevnte trakk fram Stødle som en viktig kunstpolitisk aktør i ‹Konsens› historie. Foto: Siv Eli Vuolab 

kultur

KROGNESSVEIEN: I konsertaulaen på Musikkonservatoriet, omkranset av ordføreren, tidligere kollegaer, nære venner og familie, ble Håkon Stødle (73) onsdag hedret med Kongens fortjenestemedalje for sin mangeårige innsats for nordnorsk musikkliv i sitt virke ved Musikkonservatoriet i Tromsø, hvor han har vært ansatt siden 1972. Førsteamanuensen bukket beskjedent til tross for sitt imponerende yrkesliv, som inkluderer engasjement i Kringkastingsorkesteret og Oslo-Filharmonien, samt som underviser ved en rekke musikkinstitusjoner i Russland, Japan og Brasil.

– Jeg er beæret, glad og overrasket. Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle få en slik heder. Medaljer er ikke mitt liv, min leveregel er veldig enkel: ros og ære gjør deg ikke bedre, kritikk gjør deg ikke verre. Det er veldig hyggelig å bli satt pris på, sier han.

OVERREKKELSE: Ordfører Jarle Aarbakke overrakte Kongens fortjenestemedalje til Håkon Stødle. – På vegne av kommunen vil jeg personlig takke deg for ditt engasjement i utviklingen av unge talenter, som du har vært en viktig inspirator for, sa Aarbakke. Foto: Siv Eli Vuolab 

Et liv fylt med musikk

Stødle er opprinnelig fra Indre Billefjord i Porsanger i Finnmark, og som elev ved gymnaset i Alta, lærte han seg å spille både munnspill og gitar. Under studietida spilte han blant annet til dans på Skansen og senere oppdaget han klarinetten, som ble hans følgesvenn resten av livet. Da han ble ansatt ved Musikkonservatoriet i Tromsø, møtte han også Tori, som skulle bli hans kone.

– Musikken har gitt meg mitt levebrød, gitt meg min familie, tatt meg med ut i verden – ja kort sagt, musikken har gitt meg hele livet. Det har gitt meg en grunn til å leve, sier Stødle.

Les også: Tar master på slagverk

Sentral i utdanningsoppbyggingen

Det var tidligere rektor Bernt Johan Ottem ved Musikkonservatoriet og den nå avdøde komponisten Kjetil Vea, som foreslo Stødle til Kongens fortjenestemedalje. Stødle er den tredje ansatte ved «Konsen» som har fått denne utmerkelsen. Da Ottem fikk sin medalje i 2009, følte han at noe manglet: Stødle skulle også ha fått.

– Han har jobbet like mye i det stille som i det offentlige. Helt fra han ble ansatt har Stødle vært sentral i oppbyggingen og utviklingen av det vi har i dag. I min tid som rektor fungerte han som nestkommanderende og jeg har mange ganger fått æren for noe som han rettmessig sto bak. Han liker å være i kulissene, men endelig får han stå i det rampelyset som han fortjener, sier Ottem.

Les også: Hedret avdøde musikere med årets Nordlyspris

Aktiv pensjonist

Ordfører Jarle Aarbakke overrakte Kongens fortjenestemedalje til Stødle, som vil bli invitert til Slottet for audiens senere. Pensjonisten, som fyller 74 neste måned, har mange jern i ilden fortsatt, blant annet i talentprogrammet for unge musikere.

– Jeg har nettopp avsluttet en turné med Tage Løf i den kulturelle spaserstokken i Troms, og jeg vil fortsatt spille og være med i undervisning så lenge det er bruk for meg, sier han beskjedent.