Påskemusikk i domkirka

Påskehelga er ei tid hvor mange reiser bort, men likevel ei tid hvor kirkene fylles; i Tromsø domkirke også med musikk.

SENTRAL: Domkantor Hijoo Moon er selv sentral i det meste som skjer av musikalske aktiviteter i domkirka i forbindelse med påskehøytida. Foto: Helge Matland 

kultur

Hver dag fra mandag til torsdag blir det egne meditasjonskonserter midt på dagen. Også videre i selve påskehelga blir det, bortsett fra påskeaften, musikk i domkirka, enten i forbindelse med gudstjenester eller som egne konserter.

– Det er blitt en tradisjon at vi fyller kirka med musikk knytta til påskehøytida, og vi følger opp med mye vakker musikk og flotte utøvere også i år, sier domkantor Hijoo Moon, som selv ikke vil få mye påskeferie.

LES OGSÅ: Forsvarets musikkorps i fare for å bli lagt ned

Meditasjonskonserter

Hun er involvert i de aller fleste musikalske aktiviteter som er satt på programmet for årets påske i Tromsø domkirke.

Hijoo Moon spiller selv på orgel under mandagens meditasjonskonsert med verk av Buxtehude, Bach og Brahms på programmet. Tirsdag overtar kantor i Elverhøy kirke, Erlend Karlsen, med musikk av Bach og Alain. Onsdag er domkantoren selv tilbake på orgelkrakken med Bachs Fantasi og fuge i g-moll og Pachelbels «Ciaccona».

Skjærtorsdag blir det barokkonsert; «Salve regina» hvor Stefan Mense, baryton, Johannes Garam Liebig, fiolin, og Hijoo Moon, orgel, er utøverne. De skal fremføre blant anna «Salve regina» av Cazzati, Viadana og Monteverdi og «Gesu Penante in Croce (Lamento della Beata Virgine)» av M. Cazzati. I tillegg skal Hijoo Moon sammen med sin sønn, Johannes Garam Liebig, spille Sonate i g-moll av Locatelli.

LES OGSÅ: Legendarisk kor gjenoppstår

Pasjoner

Under skjærtorsdagens nattverdsgudstjeneste vil menigheta få høre Bachs «Ciaccona» for fiolin solo ved Johannes Garam Liebig og Bachs «Quia fecit» for bass solo fra «Magnificat». Domkantor Hijoo Moon spiller Fantasi i g-moll.

På langfredag ved pasjonsgudstjenesta skal baryton Stefan Mense synge den vakre, «O vulnera doloris» av Viadana, mens Johannes spiller Adagio av A. Corelli. Hijoo Moon spiller orgel.

– Det blir Bach-pasjon på langfredag ettermiddag. Det har vært en kjærkommen tradisjon, og har alltid hatt god oppslutning, forteller Hijoo Moon.

Der leser Øystein Lund pasjonsberetninga fra Johannesevangeliet. Domkantoren spiller Bachs pasjonskoraler fra «Orgelbüchlein» og Toccata, Fuge i d-moll og Preludium og fuge i c-moll. Alt har gratis inngang.