– Det er ikke tiende gang jeg er der, men det er heller ikke bare femte. Det er kanskje syvende gangen? Jeg har ikke peiling, men jeg vet at «unikt» er et ord som beskriver festivalen, sier Nordeng på telefon fra en flyplass. Han gjør seg klar til slipp med sin nyeste plate «Han far». Men noen festivalsommer blir det ikke. Forutenom Karlsøya, da.

– Rimelig sjokkerte

– Det er faktisk den eneste festivalen jeg skal spille på i sommer. Jeg ser vel på meg selv som en del av klubben «Venner av øya», og jeg har planer om å være der hele helga. Jeg husker godt da vi kom dit i 2002 med Tungtvann og vi var vel på topp. Jeg husker vi ble møtt med fredsduer, peacetegn og en merkelig blanding av folk. Vi var rimelig sjokkerte over at dette fantes i Nord-Norge. Det var som å bli satt 40 år tilbake i tid, sier Nordeng, som alltid føler seg inkludert i Karlsøygjengen.

– Alle er verdt noe på Karlsøy. Det er ikke noen klisje, men faen meg sant. Det fikk vi rett i trynet da vi kom dit og ble sittende rundt frokostbordet med Steinar Albrigtsen og resten av familien der ute.

En farsfigur

Flere ganger har Jørgen ønsket seg tilbake, både som soloartist, men også med Tungtvann. Ikke for å tjene penger, men for at de generelt er fan av stemningen på festivalen.

– Jeg har lært veldig mye av å være der, og jeg har gode venner der. Han Stein, som er høvdingen der ute, er nærmest som en farsfigur. Vi har gjort mye rart opp gjennom tiden og det er alltid godt å komme tilbake dit, sier Nordeng.

Svensk-samisk joik

I tillegg til Joddski, kommer den svensk-samiske joikeren, rapperen og menneskeaktivisten Maxida Märak, som de siste årene har stått på barrikadene for samenes rettigheter.

– Med ærlige og politiske tekster er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite, skriver festivalen i en pressemelding.

Karlsøyfestivalen er i år satt til 5. - 10. juli.