Tromsørapperen Klish med ny plate rett rundt hjørnet

Klish er ifølge seg selv «Norges ærligste løgner». Nå slipper han sitt andre album som tar for seg løgn, identitet, røyk og speil.

ALBUMAKTUELL: Tromsørapperen Klish mener han er mer leken på albumet «Røyk og speil» enn han har vært tidligere. Her er han i aksjon på Driv tidligere i år. Foto: Daniel Lilleeng  Foto: DANIEL LILLEENG

kultur

Klish, mindre kjent som Jon-Are Masternes, er trolig Tromsøs mest profilerte rapper. Nå slipper han sin første plate siden debutalbumet «Bestandig».

– Den første låta på plata begynte jeg med for to år siden. Siden den gang har jeg sluppet to EP-er, «Endelig Yess Monster» og «Hangups». Ting tar tid, men nå er plata klar, sier han.

– «Røyk og speil» er ikke en konseptplate, men den har en tydelig rød tråd. Det dreier seg mye om identitet, hva man utgir seg for å være kontra hva man faktisk er. Det er en tematikk som går igjen, uten at det blir repetitivt, sier Klish.

LES OGSÅ: Lektor vil ha raptekster fra Tromsø inn i skolen

Ærlig løgner

– Du har begynt å omtale deg selv om «Norges ærligste løgner». Hva legger du i det?

– Det går i samme sporet som på plata. Det handler om hva man gir seg ut for å være. Av og til tenker folk at jeg er for tydelig i tekstene mine, som når jeg rapper om kokainbrystsmerter, uten å tenke at det kanskje er løgn. Det som virker ærligst er faktisk kanskje løgn, og omvendt, sier han.

Tommy Tee og Poppa Lars

Klish har med seg flere produsenter på laget når han gir ut sin nye plate.

– Jeg har noen produksjoner av Tommy Tee og Poppa Lars på plata, i tillegg til at det meste er produsert innahus med Sorte Beats og Harald Austad. Det er kult å ha med litt store og monumentale navn. Jeg har samarbeidet med Tommy Tee tidligere, men ikke hatt produksjonene hans på min egen plate før, sier rapperen.

LES OGSÅ: Selvsikker hjemkomst fra Tromsøs fremste rapper

Mindre positivt

– Den nye plata blir nok hakket mindre positiv og «dansete» enn EP-en jeg ga ut sist.

– Det er kanskje ikke så rart siden du laget en EP med Eurodance-rap?

– Ja, det er nok et poeng. «Røyk og speil» er hardt, brutalt og tungt. Typisk Klish, men samtidig litt mer sang og mer melodi. Det er kanskje en litt annen flow, og litt mer lekent enn tidligere.

– Utgivelsesdatoen til plata er ikke helt klar ennå, men jeg satser på at skiva gis ut i april. Det blir uansett en formell gjennomgang av nytt materiale på releasekonserten på Bastard 16. april, lover Klish.

Mikset av Poppa Lars

Poppa Lars står både for produksjonen av ei av låtene, i tillegg til at han har mikset hele plata. Han mener folk har noe å se fram til.

– Folk kan vente seg at Klish har ei naturlig utvikling som har gått gradvis over flere år. Han viser seg fra sin hardeste myke side og forteller all verdens løgner med den største troverdighet. Plata høres for øvrig fantastisk ut etter en tur innom Tromsø, sier Poppa Lars.