Tromsø gjorde sterkt inntrykk på kunstneren - nå har det blitt utstilling

Sunnmøringen Olav Harald Ulstein påstår at ingen andre steder i landet har prega kunsten hans som Troms generelt og Tromsø spesielt.

BLÅTIND: Olav Harald Ulstein med et maleri av fjellet Blåtind, eller Den sovende soldat som det også kalles, som burde være et lett gjenkjennelig motiv for alle som har kjørt mellom Nordkjosbotn og Tromsø. Foto: Helge Matland 

kultur

Nå stiller Ulstein også for første gang ut her oppe med utstillingsåpning på G onsdag 6. april.

– Etter snart 20 år som kunstner, og med et stort antall utstillinger rundt om i landet, så skal jeg endelig få vise noe av kunsten min i Tromsø. Når jeg seier endelig, så er det fordi Troms generelt, og området rundt Tromsø spesielt, har vært med å gi kunsten min sitt særpreg. Jeg har de siste 20 åra hatt utallige turer til havs og til fjells i dette området, og viser nå noe av de inntrykk jeg har fått her oppe, sier Olav Harald Ulstein.

LES OGSÅ: 10 år etter hun forlot, spiller Ester hjemme i Tromsø igjen

Lyset og stemningene

Han forteller at det i utgangspunktet er hans interesse for jakt som år etter år har fått ham til å ta turen nordover. På jaktturene blir det mye natur, og det er først og fremst der han finn motivene til maleriene sine.

– Når jeg har vært på turer i Dividalen, på Kvaløya, Ringvassøya, Nord-Fugløya eller Balsfjorden, så kommer jeg hjem igjen til Sunnmøre med hodet fullt av inntrykk. Av disse er det kanskje det hurtig skiftende lyset og de stemningene og dramatikken det skaper som er det aller viktigste, forteller Ulstein.

LES OGSÅ: Nå er datoen for Karlssons kunstutstilling satt

Også i stedløse motiv

– Opplevelsene herfra bruker jeg både i konkrete motiv jeg finner her, men jeg benytter meg også av inntrykkene og stemningene fra den lokale naturen her i mer stedløse naturmotiv. Det blir en miks, opplyser Olav Harald Ulstein som har med seg 20 maleri til Tromsø, men var før utstillinga ble montert usikker på om han fikk plass til alle i kafélokalet på G.

LES OGSÅ: Tromsø-kunstner stiller ut i New York

Og siden mange av besøkene her oppe har sammenheng med jaktturer, så er det også mange motiv fra landskap kledd i høstens skrud.

– Jeg er veldig glad i overgangen fra høst til vinter hvor fjell kan være kledd i årets første snø mens vi lenger ned i liene ennå ser litt av høstfargene, sier han.

«Nytt lokale»

– Det er like artig hver gang vi åpner ei ny utstilling; hver gang gir det oss et nytt lokale, forteller Kristin Vassbakk, krovert og innehaver på G.

Hun opplyser at hun ble oppmerksom på Olav Harald Ulsteins kunst da hun så en liten filmsnutt fra TV2 som viste de kunstneriske sidene ved den tidligere «Farmen»-deltakeren. Dermed inviterte hun ham like godt til Tromsø for å stille ut.